Kinetoterapia se defineste ca terapie prin miscare ,efectuata prin programe de recuperare medicala care urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional in diverse afectiuni..
Kinetoterapia este cea mai complexa specialitate care abordeaza miscarea in scop terapeutic.
Kinetoterapia este o forma terapeutica individualizata care, plecind de la programe de exercitii fizice statice si dinamice, se poate folosi in programele terapeutice profilactice (de prevenire), curative si de recuperare. Sfera de cuprindere a specialitatilor medicale care beneficiaza de aportul kinetoterapiei este extrem de larga si vizeaza atat prevenirea imbolnavirilor, cat mai ales restabilirea starii de sanatate.
Kinetoterapia urmareste sa redea pacientului posibilitatile sale fizice, ce au fost limitate de boala sau accidente si sa aduca compensari deficitului motor instalat. Prin exercitiile fizice practicate, pacientul reuseste sa creeze adaptari motrice de inlocuire si isi recapata autonomia
OBIECTIVE IN TRATAMENTUL PRIN KINETOTERAPIE
refacerea fortei musculare si cresterea rezistentei musculare;
cresterea si adaptarea capacitatii de efort;
ameliorarea functiei de coordonare, control si echilibru a corpului;
formarea capacitatii de relaxare;
corectarea posturii si aliniamentului corpului;
cresterea mobilitatii articulare;
reeducarea respiratorie;
reeducarea sensibilitatii.
SCOPUL KINETOTERAPIEI este de a restaura functiile normale ale nervilor, cele motrice, endocrine, de a normaliza digestia si sistemul endocrin, imunitatea organismului sau chiar functiile unor organe.
Tradusa etimologic ca terapia prin miscare, kinetoterapia este specifica si absolut necesara in prevenirea, recuperarea si tratarea mai multor afectiuni:
afectiunile aparatului locomotor (ortopedice si posttraumatice);
afectiunile reumatice (spondilita, poliartrita reumatoida, artrita, reumatisme degenerative,
afectiunile neurologice (accidentele vasculare cerebrale, traumatismele coloanei vertebrale, boli degenerative si inflamatorii ale sistemului nervos, sindroame neurologice);
afectiunile aparatului cardio-vascular;
afectiunile aparatului respirator;
afectiunile neuropsihice;
afectiunile metabolice (obezitatea);
maladiile congenitale (distrofia neuro-musculara, luxatia congenitala de sold, tetraplegia) etc.