Terapia TECAR este o forma revolutionara de fizioterapie folosita preponderent de kinetoterapeuti, osteopati si medicina sportiva datorita efectelor rapide si de durata. Poate fi folosita atat in cadrul sedintelor de masaj dar si in timpul miscarilor active si nu presupune imobilizarea pacientului pe perioada de aplicare, precum alte forme de fizioterapie.
Terapia TECAR (Transfer Electric Capacitiv si/sau Rezistiv) este o forma de tratament cu curenti de inalta frecventa care permite terapia durerii precum si o recuperare mai rapida dupa traumatisme, probleme musculare sau dureri osteo-articulare subacute ori cronice.
Terapia TECAR poate induce caldura in interiorul zonei tratate in doua moduri :
capacitiv – potrivit pentru tratarea tesuturilor moi bogate in apa
rezistiv – pentru traterea oaselor, articulatiilor, cartilajelor, ligamentelor, nervilor, etc ,adica a tesuturilor mai dure.
Principalele efecte ale energiei TECAR sunt stimularea microcirculatiei venoase si limfatice, cresterea temperaturii in interiorul tesutului, activarea permisivitatii membranelor celulare si deci stimularea metabolismului celular, reducerea durerii, activarea proceselor de auto-vindecare locala.
Cum functioneaza terapia TECAR?
Terapia TECAR este o forma de termoterapie. Termoterapia inseamna utilizarea caldurii in scop terapeutic. Aceasta caldura poate fi exogena (provenita dintr-o sursa externa) intalnita in alte forme de terapie precum ultrasunete, laser, infrarosu, sau endogena (caldura provine din interiorul corpului) ca in cazul TECAR. Astfel, particularitatea terapiei TECAR consta in stimularea producerii locale de caldura (ca o forma de energie) de catre corpul subiectului aflat in tratament, in felul acesta subiectul participand activ pentru o vindecare mai rapida.
Care sunt indicatiile terapiei TECAR?
In domeniul medical, terapia TECAR este utilizata pe scara larga in recuperarea:
Problemelor musculare, ligamentare si tendinoase – contracturi, rupturi, contuzii, intinderi musculare, entezite, miozite
Patologiei coloanei vertebrale – lumbago, dureri lombare, dureri interscapulare, torticolis, discopatii, cervicalgii, sacroileita, nevralgie de Arnold, probleme ale articulatiei temporo-mandibulare
Patologiei articulatiilor mari:
Tendinopatiile umarului, capsulita retractila, umarul blocat, bursite
Epicondilita, tenis elbow, epitrohleita
Sindrom de canal carpian
Coxartroza, proteza totala de sold
Condromalacie de paleta, gonartroza, proteza totala de genunchi, reconstructie ligamente incrucisate (cu sau fara suruburi)
Fasciita plantari, tendinita ahiliana
Particularitatile terapiei TECAR
Poate fi folosita in zonele unde exista implanturi metalice cum ar fi proteze de sold, de genunchi, de umar
Poate fi folosit in zona cervicala (unde alte forme de fizioterapie sunt interzise) chiar la tratarea problemelor la articulatiile temporomandibulare sau atlanto-occipitale
Terapia TECAR este acum recunoscuta la nivel international. Mii de pacienti sunt tratati zilnic cu aceasta forma de terapie. Este din ce in ce mai des folosita gratie posibilitatii de utilizare in paralel cu stimulare mecanica prin masaj sau exercitii fizice.