Kinetoterapia în cazul viitoarelor mamici are însemnate beneficii pre si postnatale. Aceasta vine în ajutorul lor, gravidutele facând fata mai usor sarcinii, nasterii si grabeste procesul de refacere. Înainte de toate se cere sfatul medicului care urmareste sarcina. Daca aceasta are o evolutie normala fara contraindicatii, gimnastica medicala se poate începe cât mai repede.
Un astfel de program va contine exercitii care au rolul de a îmbunatati atât starea fizica, cât si starea psihica a gravidei. De subliniat faptul ca se lucreaza în functie de particularitatile fiecarei persoane (vârsta, capacitatea de efort) si de trimestrul de sarcina a acesteia.
În continuare va prezentam câteva dintre obiectivele de baza pentru fiecare trimestru:
Trimestrul 1 (primele 13 saptamâni): în aceasta perioada se vor aborda pozitii care sa asigure relaxarea si comoditatea gravidei, pozitii de lucru fundamentale cu baza de sustinere. Se va avea în vedere ca exista posibilitatea ca embrionul sa nu fie bine fixat în uter si se vor include în program doar exercitii globale de mentinere a starii de sanatate fizica si psihica, care nu o vor supune la riscuri pe viitoarea mamica.
Trimestrul 2 (saptamânile 14 – 27): Aceasta este perioada în care, prin retroversia bazinului în timpul schimbarii centrului de greutate, se accentueaza lordoza lombara (în care bazinul se afla în pozitie de anteversie, cu tendinta de orizontalizare). În aceasta perioada, dat fiind modificarile din corpul gravidei, se limiteaza efortul fizic. Se vor aborda pozitii delordozante de lucru cu baza de sustinere mare.
Trimestrul 3 (saptamânile 28 – 40): În aceasta perioada, de regula, gravidele au multe kilograme în plus si, din aceasta cauza, nu va putea face fata efortului fizic. De asemenea, fatul fiind mare, organismul gravidei va fi supus unei solicitari cardiorespiratorii mari. Sunt interzise orice fel de exercitii care includ efort fizic mare.
Asadar kinetoterapia aduce reale beneficii gravidei, prin mentinerea tonusului muscular, dar în acelasi timp si mentinerea starii de relaxare optima. Sunt exercitii usoare cu repetari putine, deoarece atunci când o femeie este gravida nu se face tonifiere, ci se urmareste mentinerea tonusului muscular.