Conceptul de terapie manuala Mulligan este un complex de metode de evaluare, diagnostic si tratament pentru dureri articulare si disfunctii musculo-scheletale.
Tratamentul Mulligan are la baza tehnici simple si eficiente de mobilizari articulare pasive, induse de catre terapeut, combinate cu miscari active, executate de catre pacient. Tehnica a fost dezvoltata de catre Brian Mulligan. Acest concept de mobilizare cu miscare a devenit un tratament popular pentru leziunile musculo-scheletice cu impact asupra durerii, reducerii inflamatiei si inducerea relaxarii.
Principiul de baza este Mobilizare cu Miscare iar tehnicile terapiei manuale Mulligan cuprind:
NAGS (natural apophyseal glides)- presupune mobilizarea apofizelor vertebrale. Prin aceste manevre terapeutice, terapeutul poate evalua si trata pacientul într-un lant kinetic închis. Acesta aplica mobilizari articulare acolo unde pacientul simte în mod regulat simptomele.
SNAGS (sustained natural apophyseal glide) – presupune o mobilizare sustinuta a apofizelor vertebrale. Manevrele SNAGS presupun nu doar mobilizarea apofizelor vertebrale cât si miscarile fiziologice active din partea pacientului.
SMWAMS (spinal mobilization with arm movements) -presupune mobilizarea coloanei vertebrale asociata cu miscarea bratelor.
Terapia Mulligan se recomanda in cazul: