Termenul kinetoterapie provine din combinarea cuvintelor din limba greaca: kinetos – “miscare” si therapia – “tratament”. Kinetoterapia pune accent atat pe beneficiile fizice, cat si pe cele psihice, pentru o recuperare medicala completa a pacientului din punct de vedere somato-functional, motric si/sau de reeducare a functiilor secundare.
Prin kinetoterapie se imbunatatesc forta si rezistenta musculara, mobilitatea si coordonarea miscarilor cu ajutorul programelor kinetice complexe de masaj terapeutic, gimnastica medicala si exercitii elaborate individual.
Mai jos puteti regasi o lista cu tipurile de afectiuni tratate de specialistii centrului KinetoHelp:
Accident vascular cerebral:
Este un proces patologic, care intereseaza un vas cerebral si insoteste intotdeauna un deficit motor.
Accidentul vascular cerebral se poate produce prin hemoragie cerebrala sau ischiemie cerebrala (tromboza sau embolie). Profilaxia este definita ca fiind totalitatea metodelor, mijloacelor si procedeelor prin care se actioneaza pentru mentinerea starii de sanatate, prevenirea agravarii si complicatiilor. Ea urmareste ameliorarea sau eliminarea factorilor de risc determinanti sau favorizanti.
Metodele de recuperare difera de la o persoana la alta. Indiferent de cauza, in sindromul de neuron motor central, intalnim deficit motor, hipotonie, apoi hipertrofie spastica, tulburari de coordonare a miscarilor, tulturari de sensibilitate, de comunicare, psihice, disfunctii sfincteriene.
Recuperarea medicala urmareste ameliorarea tuturor acestor deficiente, tinta fiind aducerea lor la un nivel cat mai aproape de normal. Recuperarea poate incepe dupa 2-3 saptamani.
Discopatie cervicala:
Este o deteriorare a discului intervertebral de la nivelul coloanei cervicale. Simptomele apar prin dureri la nivelul musculaturii, contracturi musculare, dureri in zona cervicala, uneori si ameteli.
Tratamentul consta in medicamente antiinflamatoare, fizioterapie, kinetoterapie, masaj terapeutic, iar in cazuri extreme se ajunge la tratament chirurgical.
Kinetoterapia are ca obiective:
– ameliorarea starilor de disconfort;
– restabilirea echilibrului functional al membrului afectat, prin disparitia durerilor musculare.
Spondiloza cervicala:
Este o boala artrozica, localizata la nivelul segmentului cervical al coloanei vertebrale, ce determina limitarea mobilitatii si disconfort.
Obiectivele kinetoterapiei sunt:
– ameliorarea durerii;
– ameliorarea contracturii musculare;
– ameliorarea mobilitatii coloanei cervicale (in limite functionale);
– ameliorarea tonusului muscular.
Hernia de disc cervicala:
Deteriorarea unuia dintre discurile care servesc drept amortizare intre vertebre. Discul este format intr-un inel, alcatuit din fibre care leaga cele doua vertebre si dintr-un nucleu central. Principalul simptom este durerea, insotita de o rigiditate a coloanei, limitand miscarile. In stadiile acute se recomanda fizioterapia, apoi se continua cu kinetoterapia si masaj terapeutic.
Artroza:
Este o afectiune cronica a articulatiilor, determinate de distrugerea lenta a cartilajului si a osului, situate imediat sub acesta. Principalii factori de risc sunt varsta, traumatismele, suprasolicitarea unor articulatii sau obezitatea. Dimineata se manifesta durerile legate de punerea in miscare si se ajunge frecvent la limitarea posibilitatilor de miscare sau chiar la intepenire.
Tratamentul cuprinde un ansamblu de mijloace (medicamentos, electroterapie, tratament balnear sau chirurgical).
Obiectivele kinetoterapiei sunt:
– incetinirea evolutiei bolii;
– ameliorarea rurerii;
– scaderea contracturii musculare, cresterea fortei musculare.
Procesul de evolutie poate fi mai lent daca se efectueaza gimnastica medicala.
Tendinita:
Este inflamatia unui tendon in apropiere de insertia sa pe os. Afectiunea poate fi provocata de suprasolicitarea zonei, prin activitati sportive cum ar fi tenisul, prin baterea la masina de cusut, lucru intens la tastatura calculatorului sau chiar la pian. Simptomele apar inca din primele zile, prin durere la mobilizare si palpare.
Se recomanda repaus, fizioterapie si kinetoterapie. Reluarea activitatii trebuie sa fie adecvata si progresiva, insotita de corectarea gesturilor sau a posturilor favorizante.
Luxatia:
Este o leziune articulara, provocata de obicei de un traumatism, in care suprafetele osoase isi pierd raporturile normale. Luxatia poate fi totala sau partiala, simptomele aparand inca din primele ore prin:
– contuzii;
– dureri severe;
– roseata la nivelul tegumentului;
– miscarile devin limitate.
Tratamentul consta in:
– combaterea durerii si controlul inflamatiei;
– repaus articular;
– comprese cu gheata.
Obiectivele kinetoterapiei:
– recuperarea stabilitatii articulare;
– recuperarea mobilitatii;
– cresterea capacitatii de efort.
Kinetoterapia se asociaza cu masajul terapeutic, fiind benefic pentru relaxarea zonelor afectate si a musculaturii contractate.
Periartrita scapulo-humerala (psh):
Este un sindrom clinic dureros, insotit de redoare si de limitarea miscarilor, datorita afectarii structurilor periarticulare (ligamente, tendoane, bursa, muschi, capsula).
Se intalnesc patru forme:
– umarul dureros simplu;
– umarul dureros acut (hiperalgic);
– umarul blocat;
– umarul pseudoparalitic.
Obiectivele kinetoterapiei sunt:
– combaterea durerii;
– prevenirea aparitiei redorii articulare;
– recuperarea mobilitatii controlate ale umarului;
– recuperarea fortei musculare.
Bursita:
Inflamatia acuta sau cronica a unei burse seroase (cavitate inchisa ce contine lichid, situata in zonele de frecare din vecinatatea articulatiilor). In cele mai multe cazuri, cauza ramane necunoscuta, dar factorii favorizanti sunt traumatismele, afectiunile reumatice inflamatorii sau infectiile.
Se caracterizeaza prin dureri si prin limitarea mobilitatii.
In absenta infectiei, tratamentul cuprinde repausul, imobilizarea zonei si masaj terapeutic.
Entorsa:
Este o afectiune traumatica, produsa printr-o miscare fortata peste limitele fiziologice, ce determina leziuni variate ale capsulei articulare, ligamentelor ce stabilizeaza articulatia si tulburari vasomotorii reflexe: hiperemie, tumefactie, durere, hemohidrartroza. Spre deosebire de luxatie, suprafetele articulare raman in contact.
In entorsele de gradul I, se produc intinderi ligamentare si rupturi fibrilare; cele de gradul II se manifesta prin rupturi partiale sau totale ale unuia sau mai multor ligamente, iar in entorsele de gradul III se produc rupturi ligamentare cu fracturi parcelare asociate.
Ca simptome apare durerea, impotenta functionala, tensiunea articulara cu sau fara edem.
Cifoza:
Este o deviatie a coloanei vertebrale, in plan sagital, cu convexitatea curburii orientata in plan posterior. Coloana vertebrala este curbata excesiv in regiunea toracala, provocand cocoasa. Coloana va compensa cu o hiperlordoza cervicala si lombara, echilibrandu-se.
Primele simptome apar prin durerea spatelui, scaderea amplitudinii respiratiei, contracturi intercostale si modificarea formei cutiei toracice.
Tratamentul consta in chirurgie (in cazurile foarte grave) , kinetoterapie si masaj terapeutic.
Obiectivele kinetoterapiei:
– incetinirea evolutiei bolii;
– reeducarea posturala;
– corectarea deviatiei in plan sagital a coloanei.
Este recomandata inceperea kinetoterapiei precoce, evolutia bolii fiind rapida, mai ales in perioada de crestere.
Lordoza:
Este o deviatie a coloanei vertebrale, in plan sagital, cu convexitatea curburii orientate in plan anterior. Durerea lombara este extrem de frecventa, fapt ce determina incapacitatea temporala de munca.
Kinetoterapia are ca obiective:
– tonifierea musculaturii slabe a zonei lombare;
– corectarea posturii.
Kinetoterapia se asociaza cu masajul terapeutic, fiind indicat pentru relaxarea musculaturii.
Hernia de disc lombara:
Cunoscuta si sub numele de “ruptura a discului intervertebral”, este o afectiune prin care discul intervertebral apasa pe radacinile nervoase si maduva spinarii.
Scolioza:
Este o deformare a coloanei vertebrale, caracterizata printr-o curbare laterala, insotita de o rotatie a vertebrelor. Scolioza poate fi depistata cand un umar este mai sus decat celalalt. Uneori se poate manifesta prin dureri lombare sau dorsale.
Agravarea este posibila la momentul pubertatii, fiind indicat controlul periodic in perioada cresterii copilului, in scopul instituirii rapide a masurilor terapeutice adecvate, pentru prevenirea unei agravari.
Se recomanda kinetoterapia inca din stadiul incipient, evolutia bolii fiind destul de rapida. Se asociaza kinetoterapia cu masajul terapeutic, acesta fiind decontracturant.
Coxartroza:
Este artroza soldului, fiind un reumatism cronic. Apare in conditii etiologice foarte variate, evolutia bolii fiind lenta, progresiva, cu impotenta functionala ce se accentueaza in timp. Apar dureri la nivelul regiunii inghinale, varfului femural, situate in portiunea superioara a coapsei, sau la nivelul fesei, cu iradiere in coapsa sau genunchi, care se agraveaza la mers si se relaxeaza la repaus.
Kinetoterapia are ca obiective:
– combaterea contracturilor musculare;
– calmarea durerii;
– oprirea evolutiei;
– restabilirea echilibrului;
– cresterea mobilitatii articulare;
– reeducarea mersului.
Kinetoterapia este recomandata sa fie asociata cu masajul terapeutic.
Gonartroza:
Este localizarea reumatismului degenerativ la nivelul articulatiei genunchiului. Debutul bolii este insidios si afecteaza mai mult persoanele de sex feminin. Simptomele apar inca din stadiul initial al bolii, prin dureri in ortistatism prelungit, usoara hipotrofie musculara, crepitatii articulare, ducand pana in stadiul final la deficit motor sever, mers aproape imposibil fara carje, bastoane sau cadru.
Obiectivele kinetoterapiei:
– combaterea durerii;
– mentinerea sau cresterea fortei musculare si a stabilitatii articulare a genunchiului;
– mentinerea sau cresterea mobilitatii articulare;
– recuperarea mersului.
Kinetoterapia este foarte recomandata in tratamentul gonartrozei. De asemenea, masajul este indicat pentru cresterea fluxului sangvin.
Intinderi:
Apar la nivelul muschilor, tendoanelor si discurilor, ca urmare a efectuarii unor miscari gresite sau rapide sau in urma unor intinderi exagerate a anumitor tesuturi. In cazul unei intinderi, durerile sunt intepatoare, in faza initiala chiar paralizante, apoi zona afectata este foarte sensibila la atingere. Se recomanda masajul terapeutic cu creme sau geluri antiinflamatoare.
Preturi kinetoterapie adulti si varstnici
Preturi kinetoterapie sedinta 60 minute
Preturi kinetoterapie sedinta 30 minute