Ce este crioterapia si cum functioneaza?
Crioterapia reprezinta o procedura de fizioterapie ce consta in aplicarea generala sau locala a temperaturilor scazute.
Scopul principal si indicatia terapeutica a crioterapiei: tratarea leziunilor musculare sau articulare.
Crioterapia si-a dovedit eficienta si in imbunatatirea somnului, cresterea rezistentei la efort sau in stimularea sistemului imunitar
Toate acestea reprezinta un motiv foarte important pentru care aceasta procedura terapeutica a fost folosita si promovata de sportivi de performanta, fara ca acestia sa acuze afectiuni locomotorii.
In recuperare, crioterapia este cunoscuta si folosita pentru scaderea durerii, pentru efectul puternic antiinflamator si de stimulare a procesului de vindecare si regenerare in zona tratata.
Ce afectiuni pot fi tratate prin crioterapie
Crioterapia este destinata afectiunilor care implica inflamatie de orice natura:
In ce consta procedura de crioterapie
Procedura de crioterapie consta in aplicare locala, cu ajutorul unui echipament, a temperaturilor scazute.
Procedura este noninvaziva, confortabila pentru pacient si de scurta durata, pacientul putand sa isi continue rutina zilnica, ulterior procedurii.
Primele referinte la crioterapia medicala au aparut in lumea antica, cand se folosea gheata (sau apa rece) pentru tratarea ranilor si a durerilor. De-a lungul timpului, oamenii au incercat diverse forme de a utiliza temperaturile sazute pentru multe tipuri de afectiuni, de la artrita si epilepsie (secolul 18), cancer (secolul 19), pana la ceva mai apropiat de ce facem in zilele noastre – reducerea inflamatiilor si a durerilor musculare si articulare (cca 1960).
De-a lungul anilor mai recenti, in “epoca sa medicala”, crioterapia s-a extins si s-a dezvoltat pentru a trata o gama larga de afectiuni, inclusiv afectiuni ale pielii, afectiuni autoimune, afectiuni neurologice, afectiuni ale sistemului musculoscheletic si altele.
Beneficiile crioterapiei
Crioterapia este o metoda terapeutica folosita intens intr-o arie larga de patologii cu efecte dovedite:
Contraindicatii la crioterapie
Cu toate efectele benefice prezentate, crioterapia nu este recomandata in orice conditii, ea fiind contraindicata in general pacientilor cu:
Frecventa recomandata pentru sedintele de crioterapie
Frecventa cu care este recomandata efectuarea sedintelor de crioterapie este decisa de catre medicul de recuperare, in functie de obiective si anamneza.
In general, sunt recomandate mai multe sedinte de crioterapie in vederea obtinerii unor rezultate, iar o procedura poate dura, in medie, intre 30 de secunde si 10 minute.