Termenul de “ultrasunet” este frecvent întâlnit în domeniul medicinei, fiind o metoda de referinta în ceea priveste investigatiile imagistice (“ultrasound” – ecografia), având în acest caz scopul de a preveni, diagnostica si evalua anumite afectiuni sau de a monitoriza o sarcina, reprezentând totodata un factor terapeutic important, utilizat în specialitati precum Recuperare Medicala, Medicina Sportiva, Nefrologie, Urologie, etc.
Ce este fizioterapia cu ultrasunete
Fizioterapia, componenta a Recuperarii Medicale, trateaza diverse afectiuni (musculo-scheletale, neurologice, dermatologice, etc.), utilizând curentul electric (electroterapie), ultravioletele, infrarosii, terapia LASER (fototerapie), termoterapia, câmpul magnetic (magnetoterapie), undele oscilatorii electromagnetice si/sau masajul.
Terapia cu Ultrasunete are la baza undele oscilatorii electromagnetice si reprezinta una dintre procedurile de electie ale fizioterapiei, datorita beneficiilor multiple si a efectelor adverse reduse, dovedindu-si eficienta de mai bine de jumatate de secol, contribuind la diminuarea durerii, îmbunatatirea mobilitatii, reducerea timpului de vindecare a traumatismelor, relaxarea musculaturii si perfectionarea estetica a tesuturilor cicatrizate.
Cum functioneaza fizioterapia cu ultrasunete
Urechea umana poate percepe sunete cu valori ale frecventelor cuprinse între 20-20 000 Hz, ultrasunetele fiind vibratiile mecanice care depasesc aceste frecvente.
Terapia cu Ultrasunete se bazeaza pe efectul piezoelectric inversat, mai exact cristalul de cuart din cadrul traductorului (sondei) transforma curentul electric de înalta frecventa în vibratii (oscilatii mecanice), care se propaga la nivelul tesutului vizat cu frecvente de 800 000 – 1 000 000 Hz.
Precum majoritatea metodelor întâlnite în domeniul Fizioterapiei, terapia cu Ultrasunet implica un echipament (aparat) medical, de care este atasata o sonda prin intermediul careia se directioneaza o unda ultrasonora în zona dorita. Pentru a putea fi eficienta, aceasta terapie necesita folosirea unei solutii conductoare simple, hipoalergenice, sau a unei substante medicamentoase (de exemplu, gel antiinflamator).
În functie de efectele dorite, se stabileste modul de emitere al undei ultrasonore astfel:
Aceasta terapie este cunoscuta prin numeroasele sale efecte, dintre care mentionam:
Fizioterapia cu ultrasunete – Beneficii
Fizioterapia cu Ultrasunete este o procedura non-invaziva, nedureroasa, ce implica un timp redus de executie si rezultate rapide, determinând multiple beneficii, atunci când este efectuata de un personal profesionist:
Cum stii ca ai nevoie de fizioterapie cu ultrasunete – Simptome asociate
Pentru a beneficia rapid de un plan de tratament si de rezultatele dorite, este important sa cunoastem când este indicata prezentarea la o clinica de Recuperare Medicala si initierea tratamentului cu ultrasunete. Printre semnele si simptomele ce pot fi ameliorate în urma sedintelor de fizioterapiei cu Ultrasunet, se numara:
Afectiuni ce pot fi tratate prin fizioterapia cu ultrasunete
Fizioterapia cu ultrasunete vizeaza o gama variata de patologii, de la stadiu acut la cel cronic, traumatice sau degenerative, articulare sau neurologice, fiind una dintre procedurile preferate de medicii de Recuperare Medicala.