Kinomed - Clinica De Recuperare Medicala (Kinetoterapie Si Fizioterapie), Ortopedie Si Neurologie, Bucuresti
Ecografia musculo-scheletala (cunscuta si ca „ecografie tesuturi moi”) îmbunatateste semnificativ eficacitatea evaluarilor si tratamentelor specifice de fizioterapie efectuate in clinica noastra, permitându-ne sa oferim un diagnostic precis al leziunilor tesuturilor moi din jurul articulatiilor.
Ce este ecografia musculoscheletala?
Ecografia musculoscheletala este o procedura medicala non-invaziva pe care medicii nostri o utilizeaza cu succes pentru a diagnostica corect si a identifica specific structurile vizate în diverse afectiuni medicale.
Aceasta metoda sigura si fara disconfort se deosebeste de razele X prin faptul ca nu implica expunerea la radiatii.
Ecografiile musculoscheletale efectuate în clinica KINOMED folosind echipamente de scanare de ultima generatie, contribuind astfel la obtinerea unui diagnostic rapid si corect în vederea îmbunatatirii sanatatii si bunastarii pacientilor nostri, prin furnizarea de imagini detaliate ale:
- muschilor,
- tendoanelor,
- ligamentelor,
- articulatiilor,
- nervilor si
- tesuturilor moi din întreg corpul.
Avantajele ecografiei musculoscheletale
Beneficiile ecografiei musculoscheletale sunt multiple, iar pacientii nostri pot conta pe noi în privinta alegerii unor tratamente complete si personalizate.
- Ecografiile musculoscheletale sunt accesibile, usor de folosit si mai putin costisitoare decât majoritatea metodelor de imagistica;
- Imagistica musculoscheletala este extrem de sigura si nu utilizeaza radiatii;
- Ecografia musculoscheletala ofera o imagine clara a tesuturilor moi, care nu este evidentiata corespunzator în imagini cu raze X;
- Acest tip de ecografie furnizeaza imagini în timp real, ceea ce le face un instrument util pentru ghidarea procedurilor minim invazive, precum injectiile ghidate cu ultrasunete în articulatii si tesuturi moi, precum si aspiratia de lichide;
- Pacientii cu stimulatoare cardiace sau anumite tipuri de implanturi sau fragmente metalice în corp nu pot fi expusi în siguranta la câmpul magnetic puternic necesar pentru imagistica prin rezonanta magnetica. Totusi, acesti pacienti pot primi în siguranta imagistica musculoscheletala;
- Acest tip de ecografie este o alternativa excelenta la rezonanta magnetica pentru pacientii claustrofobi;
- Comparativ cu rezonanta magnetica, ecografia musculoscheletala poate furniza mai multe detalii interne atunci când se evalueaza structuri ale tesuturilor moi, cum ar fi tendoanele si nervii;
- Deoarece imaginile sunt capturate în timp real, ecografia musculoscheletala poate evidentia miscarea unei structuri a tesuturilor moi, cum ar fi un tendon, o articulatie sau o extremitate.
- Ecografia musculoscheletala este mai rapida decât rezonanta magnetica si nu necesita ca pacientul sa ramâna complet nemiscat, permitând realizarea de ecografii chiar si la sugari.
Pentru ce se foloseste acest tip de ecografie?
În cadrul clinicii noastre, ecografia musculoscheletala este folosita cu succes în urmatoarele pentru a diagnostica afectiunile localizate în urmatoarele zone:
- Umar: Folosim acest tip de ecografie când avem suspiciuni de rupturi sau probleme ale tendoanelor, bursitei subacromiale si subdeltoidiene, impactului subacromial deltoid, tendinitei calcice, sinovitei/artritei în articulatia acromioclaviculara sau edem intraarticular.
- Genunchi: Utilizam acest tip de ecografie pentru evaluarea leziunilor musculare, cum ar fi cele ale muschiului cvadriceps sau a tendinopatiilor, cum ar fi tendinita patelara. Se foloseste si în cazuri de impact al grasimii, entezopatii/entezite, precum boala Osgood-Schlatter sau boala Sinding-Larsen-Johansson, sau pentru a identifica modificarile legate de osteoartrita, prezenta unui chist Baker sau a umflaturii în articulatie, pentru a investiga sindromul bandei IT si bursita, precum si în cazuri de ruptura sau întindere a ligamentelor, tendinite sau bursite pes anserinus sau pentru durerea la genunchi în cazul sportivilor.
- Picior si glezna: Folosim ecografia musculo-scheletala pentru a evalua tendinita ahileana, entezopatia si entezita, paratenonita, bursita retrocalcaneana, bursita calcaneana superficiala sau pentru investigarea durerilor si rupturilor de muschi ai gambei, pentru leziuni specifice ale alergatorilor, artrita sau leziuni ale tendoanelor si ligamentelor, cum ar fi întinderea sau ruptura ligamentului talofibular anterior, identificarea neuromului Morton sau a bursitei intermetatarsiene, sau pentru a clarifica posibilele cauze ale metatarsalgiei (durere la picior) sau a sindromului tunelului tarsian. Imagistica musculo-scheletala este utila si în cazurile de osteoartrita, fracturi de stres, artrita sau leziuni ale placii plantare, etc.
- Cot: Ecografia musculo-scheletala ne ajuta la evaluarea si diagnosticul afectiunilor precum epicondilita laterala, epicondilita mediala, ruptura sau tendinopatia tendonului biceps, sinovita, umflarea articulatiei, bursita olecranonului, entezopatia/entezita tricepsului, calcificarea în tendon, sau în cazul sindromului de tunel cubital.
- Durere la mâna si încheietura mâinii: Se foloseste pentru identificarea si evaluarea unor afectiuni comune, precum sindromul canalului carpian, întinderea încheieturii, umflarea articulatiei, tenosinovita de Quervain, leziuni de osteoartrita în articulatiile carpo-metacarpiene si complexul STT (scaphotrapeziotrapezoid), durere în complexul TFCC (triunghiular fibrocartilaginos) sau leziuni ale ligamentelor si tendoanelor, precum si pentru cazurile de osteoartrita a articulatiilor mici si durere.
- Durere de sold: Este utila în cazurile de artrita, osteoartrita, trohanterita, bursita ischiala, sold care prezinta cracmente, edem intraarticular, ruptura de labrum si tendinopatia.
- Reumatologie: Aceasta procedura ajuta la identificarea schimbarilor timpurii din artrita reumatoida si inflamatorie, cum ar fi eroziunile sau sinovita si poate contribui la gestionarea crizelor.