Ghidul Serviciilor
Korona-Centrul Medical-Bucuresti
inapoi la firma 6815 vizite
Poza Ginecologie
Foto

Secretii ale sanului - prolactinomul si galactoreea

            Secretia mamara de lapte este normala in perioada de lactatie postpartum, iar in cantitati extrem de mici se poate intalni si la femeile mature, adulte, la distanta in timp de momentul nasterii, si dupa ce alaptarea a incetat.

            Secretia patologica poate fi determinata de cauze sistemice (cel mai frecvent endocrine sau medicamentoase) sau de cauze locale. Secretia mamelonara clasificata drept patologica, adica aparuta in afara perioadei de lactatie, are in peste 95% din cazuri semnificatie benigna.

            Prolactinomul (adenomul pituitar mamotrof) este o tumora care determina hiperprolactinemie (cu valori foarte mari ale prolactinei in sange) si se exprima clinic prin sindromul amenoree-galactoree (lipsa menstruatiei, isotita de prezenta secretiei lactate).

 

            Galactoreea este secretia lactata in afara perioadei normale de alaptare exteriorizata prin mamelon. Cel mai frecvent este determinata de hiperprolactinemie aceasta fiind o cauza hormonala, dar poate fi determinata de multiple alte cauze.

            Pentru stabilirea semnificatiei secretiei mamelonare patologice, secretia de cauza locala trebuie diferentiata de cea de cauza sistemica.

            Secretia bilaterala este in marea majoritate a cazurilor de cauza sistemica si de semnificatie benigna. Chiar in cazul secretiei unilaterale, o secretie care nu contine sange are de obicei semnificatie benigna.

            O secretie transparenta, lipicioasa, de culoare galbuie este caracteristica pentru papilomul intraductal – cauza maligna.

 

            Situatiile care exprima riscul existentei unui proces malign subiacent secretiei mamelonare sunt:

             - secretie unilaterala limitata la un singur duct;

             - masa mamara asociata – o formatiune tumorala prezentala nivelul unui san, decelabila la autopalpare si la un examen clinic ;

             - secretie cu sange.

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.