Ghidul Serviciilor
Korona-Centrul Medical-Bucuresti
inapoi la firma 6840 vizite
Poza Ginecologie
Foto

Controlul anual

 

          Pentru a ne asigura o stare de sanatate, si pentru controlul mentinerii acesteia, este necesara efectuarea anuala a unui test Papanicolau. Testul este simplu si nu solicita foarte mult timp si nu implica aparitia unei stari de disconfort.

          Cu ajutorul acestui test poate fi evaluata starea de sanatate a colului uterin sau a vaginului astfel incat orice problema ar aparea sa poata fi diagnosticata si tratata cat mai rapid posibil. Este cel mai rapid si mai ieftin si mai la indemana test ce se poate face.

          La consultatie, corect ar fi, ca pe langa testul Papanicolau, sa se efectueze si alte teste si examinari: secretia vaginala si examenul microscopic nativ, examenul sanilor, masurarea tensiunii arteriale, un examen al regiunii pelvine si auscultatia cordului si plamanilor, si, in limita posibilitatilor, o echografie. Pot fi efectuate si alte teste in functie de antecedentele personale.

 

          Este recomandabil ca testul sa fie efectuat anual din momentul in care ai devenit activa din punct de vedere sexual; altfel, in fiecare an incepand cu varsta de 18-21ani. In Romania este chiar mai degraba recomandat a se efectua acest test, varsta la care se incepe viata sexuala coborand in ultimii ani ingrijorator de mult, sub limita de 14 ani la fetite. (Comparativ, in Finlanda se recomanda Papanicolau abia dupa varsta de 30 ani).

 

          Daca o femeie a suferit o operatie, de ex. histerectomie, testul Papanicolau ar trebui efectuat ori de cate ori recomanda medicul.

 

          Si mai este de adaugat ceva, de daramat un mit: este o idee preconceputa ca femeile nu ar trebui sa isi faca testul Papanicolau decat dupa primul contact sexual. Testul nu afecteaza sub nici o forma organele genitale feminine.

 

          Anumite femei considera rusinos acest test, ca de altfel si mersul la ginecolog, dar el trebuie privit doar ca o procedura necesara din punct de vedere medical si nu ca o procedura ce produce rusine.. Este singura modalitate prin care poti fi examnita la nivelul organelor genitale interne si prin care se poate realiza testul.

          Pentru examinare, pacienta se va intinde pe spate pe masa ginecologica. Medicul va dori ca ea sa se relaxeze. Un dilatator, specul, sau o pereche de valve se vor insera cu grija in vagin, pentru vizualizarea colului uterin. In cabinetele mai noi, este posibila vizualizarea si pentru paciente a acestor manevre, gratie unor instalatii video de ultima ora. Cand examinatorul are o imagine buna a colului, va preleva prin periere celule de la nivelul mucoasei colului utilizand o periuta sau o spatula de lemn, el sau ajutorul, asistenta, moment in care poate aparea o  senzatie de arsura, de presiune sau chiar crampa. Celulele sunt ulterior asezate pe o lama de sticla, fixate cu un spray si trimise la laborator pentru examinare.

 

          Acest test ofera informatii legate de celulele de la nivelul vaginului, colului uterin si chiar cavitatii uterine.

          Un test Papanicolau anormal presupune ca au aparut modificari celulare. Aceste modificari il alarmeaza pe examinator (aceste celule pot deveni mai tarziu celule canceroase). De aceea este importanta efectuarea de teste Papanicolau in mod regulat, astfel incat orice anomalie sa poata fi tratata in stadii incipiente.

          Anumite modificari se datoreaza insa unor infectii de la nivelul colului sau vaginului, si de aceea multe teste se vor normaliza odata ce infectia a fost tratata.

Nu este posibil ca toate celule de la nivelul colului sa fie analizate. Se poate intampla ca celulele analizate sa fie normale dar cele care nu au fost prelevate de la nivelul colului sa aiba modificari. Acest lucru nu se intampla des, dar este posibil. Acesta este un alt motiv pentru efectuarea testului in mod regulat. Ar putea fi necesara efectuarea de teste suplimentare.

 

          Colposcopia sau videocolposcopia ar putea fi recomandata pentru a-l ajuta pe medic sa vizualizeze cu ajutorul unui microscop eventualele celule anormale de la nivelul colului uterin sau existenta unei posibile infectii. Daca medicul va observa anumite zone anormale, cel mai probabil va efectua o biopsie pentru efecutarea unor teste suplimentare.

 

Acest test trebuie facut mai ales de femei :

 

-      care au avut contact sexual inaintea varstei de 18 ani

-      cu un istoric de parteneri multipli

-      cu infectii recurente ce se transmit prin contact sexual

-      fumatoare

-      ce devin insarcinate inaintea varstei de 18 ani

-      cu antecedente de boli cu transmitere sexuala

-      cu cazuri de cancere genitasle in familie

 

Semnele de alarma pentru modificari prevestitoare ale cancerului

 

-      Sangerari intre perioadele menstruale

-      Orice secretie neobisnuita vaginala sau durere

-      Sangerare dupa contactul sexual

-      Sangerare dupa menopauza

 

          Acestea sunt doar semne de alarma ce pot sau nu sa indice existenta unui cancer. Daca resimtiti oricare din simptomele enumerate mai sus, este foarte important sa va prezintati la medic pentru a afla cauza acestora si pentru a primi un tratament adecvat

          Este de asemenea important de retinut ca adesea nu exista semne de alarma. Datorita acestui fapt este important sa se efectueze testul Papanicolau in mod regulat.

          Majoritatea femeilor ce au un test anormal se pot astepta ca in urma tratamentului acesta sa se normalizeze.

 

            La controlul medical, puteti ajuta medicul sa efectueze o examinare cat mai concludenta oferindu-i urmatoarele informatii:

 

-      data ultimei menstruatii (este bine sa va notati in telefonul celular sau pe un calendar de buzunar)

-      medicatia curenta precum anticonceptionalele sau alta medicatie hormonala (denumirea produsului si doza si perioada de administrare)

-      orice sangerare ce s-a produs in afara ciclului menstrual si momentul cand aceasta s-a produs, eventual daca banuiti care ar fifost cauzele

-      orice secretie de la nivelul organelor genitale (alba, groasa sau lichida, etc.)

-      orice istoric de test anormal sau operatie (histerectomie - extragerea uterului)

 

          Aceste informatii il vor ajuta pe medic sa decida daca testul este normal sau nu. Menstruatia,este un motiv de amanare a efectuarii testului.

          De asemenea este recomandabil de evitat igiena intima (dusurile intravaginale si utilizarea cremelor vaginale) cu 24-48 h inainte 

         

  

Motive sa iti faci testul Papanicolau:

 

-      este un test simplu

-      nu este costisitor

-      ofera informatii viabile

-      poate ajuta la prevenirea unor probleme de sanatate

-      faci ceva pentru tine

-      ti se va face si un examen general alaturi de efectuarea testului

-      odata cu prezentarea la medic pentru efectuarea testului poti sa afli informatii si despre alte probleme legate de sanatate pe care le ai

-      iti poate crea sentimentul “ca ai facut ceva bine’ si ca ai realizat o investitie in sanatatea ta, pentru pastrarea ei la cote maxime

 -     priveste acest examen anual ca pe cea mai convenabila, simpla si ieftina metoda prin care poti sa ai grija de tine.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.