Rosia (sub denumirea sa stiintifica tomata) este o leguma de origine peruviana si a aparut in Europa ca prada coloniala adusa de catre spanioli si portughezi. Este cea mai consumata leguma in Franta si nu are un sezon anume, deoarece se gaseste si iarna. Poate avea diverse forme: ovale, ca boabele de masline, mai putin suculente, ca boabele de cireasa, usor crocante, suculente, consumate printre altele ca aperitiv sau perfect rotunde, cu miezul ferm, suculent. Rosiile sunt bogate in saruri minerale: nitrati, tartrati, vitamine: A, B, C, K. Pot fi folosite in salate, supe, mancaruri sau pot fi umplute cu diferite compozitii.
Mod de prezentare:
-rosii cuburi sau felii congelate, ambalate la 10kg/cutie de carton, la 20kg/sac de hartie sau la gramaje cuprinse in intervalul 0,45-2,5kg in pungi de polietilena, in functie de reteaua de distributie pe care sunt comercializate si de preferintele beneficiarului.