Vintele (patlagelele vinete) se folosesc sub forma de salate sau in diferite preparate si conserve numai dupa ce au fost prelucrate termic. Sunt originare din , fiind cultivate in tarile din Asia de Sud si de Est inca din preistorie. In lumea occidentala insa, se pare ca au fost cunoscute acum nu mai mult de 1500 de ani. Fructul crud nu are un gust prea placut, dar atunci cand este gatit, devine fraged, obtine o aroma complexa si o textura interesanta. Sararea, iar apoi stoarcerea sa ajuta la eliminarea aproape totala a gustului amar. Este folositoare pentru bucatarie datorita capacitatii sale de a absorbi o mare parte din grasimile utilizate la gatit, preparatele obtinute fiind foarte savuroase. Pulpa fructului este fina, iar semintele numeroase sunt moi si sunt comestibile. Valoarea energetica a vinetelor este destul de redusa. Intre elementele componente mai importante ale acestora se regasesc fibrele, potasiul, fosforul, dar si vitaminele C, K, tiamina, niacina, acid folic.
Mod de prezentare:
-vinete cuburi sau felii congelate, ambalate la 10kg/cutie de carton, la 20kg/sac de hartie sau la gramaje cuprinse in intervalul 0,45-2,5kg in pungi de polietilena, in functie de reteaua de distributie pe care sunt comercializate si de preferintele beneficiarului.