Colegiul Economic Costin C. Kiritescu - Bucuresti
COSTIN C. KIRITESCU, fiul lui Constantin Kiritescu, profesor universitar doctor, autor de lucrari stiintifice, didactice, istorice, literare, memorialistice s-a nascut în Bucuresti, pe data de 25 Mai 1908. Costin Kiritescu a urmat si absolvit mai multe institutii de învatamânt superior: Conservatorul, Facultatea de Drept, precum si Academia de Înalte Studii Comerciale si Industriale, completându-si astfel cultura umanista, literara si artistica, cu înalte studii juridice si stiintifice. În 1934, si-a sustinut teza de doctorat în cadrul Universitatii Friedrich Wilhem din Berlin. Întors în tara, parcurge toate treptele ierarhiei didactice, predând succesiv cursuri la disciplinele Economie Politica, Politica Economica, Moneda, Legislatie Agrara si Drept Financiar. Din anul 1958 pâna la finalul carierei a lucrat ca specialist în cadrul Ministerului de Finante, reluându-si activitatea didactica universitara la Academia de Studii Economice din Bucuresti. Costin Kiritescu, profesor si academician, este autorul a peste 400 studii si articole aparute în diverse publicatii din tara si strainatate.
Cu o istorie de peste cinci decenii, liceul nostru a trecut printr-o serie de schimbari, atât ca locatie, cât si ca profil:
- 1960 – 1966 – a fost înfiintata Scoala de Arte si Meserii Nr. 6, cu sediul în Soseaua Chitilei, pentru trustul de constructii si reparatii din Bucuresti, având un efectiv de 360 elevi repartizati în 10 clase si un colectiv de cadre didactice de 20 de profesori si maistri instructori.
- 1969 – s-a transformat în Scoala Profesionala de Constructii Nr. 2
- 1970 – s-a transformat în Grup Scolar de Constructii Nr. 2 functionând în localul fostei Scoli de Croitorie nr. 6 din sos Chitilei nr. 168, sector 8.
- 1974 – devine Liceul de Mecanica Nr. 20 pregatind cadre de muncitori pentru Grupul Întreprinderilor de Industrie Locativa de lânga C.P.M.B si pentru Întreprinderea Ascensorul.
- 1976 – si-a schimbat sediul în Bulevardul Energeticienilor
- 1981 – îsi schimba sediul în actuala locatie, unde functioneaza sub denumirea Liceul Industrial nr. 20, cu mai multe profile: mecanic, electrotehnic, constructii, industria lemnului, chimie.
- 1990 – Liceul Industrial Nr. 20 s-a transformat în Grup Scolar Economic Administrativ si de Servicii Nr. 5 în paralel cu clase de scoala profesionala (pâna în anul 1996) si scoala postliceala (pâna în anul 2000) acesta este anul din care începe consolidarea specializarilor pe profilurile comert, finante – contabilitate învatamânt de zi si seral.
- 2003 – la solicitarea conducerii unitatii de învatamânt, din acea perioada prin OMECT nr. 4854/12.09.2003, îsi schimba denumirea în „Liceul Economic Costin C. Kiritescu”. Liceul devine, în decursul ultimilor ani, un concurent performant pentru liceele tehnice cu traditie din sector, dar mai ales pentru liceele economice din Bucuresti. Schimbarile s-au produs din mers, ca urmare a concurentei, încercând sa surprinda o realitate din ce în ce mai dura.
- 2010 – introduce forma de învatamânt de gimnaziu – intensiv engleza.
- 2012 – îsi schimba denumirea în Liceul Tehnologic ”Costin C. Kiritescu”.
- 2013 – ca urmare a eforturilor cadrelor didactice si a conducerii unitatii de învatamânt din perioada 2004 – 2012, liceul promoveaza la statutul de colegiu, schimbându-si denumirea în Colegiul Economic “Costin C. Kiritescu” conform OMEN nr. 3802/29.05.2013.