Unitate de învatamânt cu traditie în mediul educational românesc, Liceul Tehnologic de Metrologie Traian Vuia îsi are începuturile ca Scoala Medie Tehnica de Metrologie, în anul scolar 1949-1950. Ulterior, dupa înfiintarea în 1961 a Institutului National de Metrologie, scoala îsi va muta sediul în locatia actuala, pentru ca, din anul 1966, sa devina Grupul Scolar de Metrologie, cu profil unic în tara, fiind parte a Complexului Metrologic. Denumirea liceului s-a schimbat de câteva ori pâna în prezent: 1975- Liceul Industrial nr. 17 de Metrologie, 1990- Liceul de Metrologie, 1992- Liceul de Metrologie „Traian Vuia” 2012- Liceul Tehnologic de Metrologie „Traian Vuia”.
Denumirea actuala a liceului este legata de personalitatea lui Traian Vuia, inventator român, pionier al aviatiei mondiale. Data de 18 Martie 1906 a ramas în istoria aviatiei mondiale datorita faptului ca atunci Traian Vuia a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul.
Pentru cadrele didactice si elevii liceului, Traian Vuia a devenit simbolul performantei si al depasirii propriilor limite. Elevii s-au remarcat prin participarea la concursuri si competitii cu caracter cultural, tehnic, sportiv, artistic dar si prin participarea la actiuni de voluntariat.
Printre activitatile cu caracter educativ desfasurate în cadrul liceului pot fi mentionate: organizarea de sesiuni de comunicari în domeniul tehnic, organizarea de demonstratii de prim ajutor, demonstratii de interventie în situatii de urgenta, expozitii prilejuite de diverse evenimente, vizite la muzee. Elevii, sub coordonarea unui cadru didactic, redacteaza revista liceului- „Primul Zbor”. De asemenea, liceul s-a numarat printre organizatorii celei de a 66- a editii a Olimpiadei Nationale de Matematica.
În prezent, liceul functioneaza cu 15 clase, dintre care 6 au profil teoretic- 4 matematica- informatica (intensiv informatica), 2 stiintele naturii si 9 au profil tehnic- tehnician metrolog, tehnician în automatizari si tehnician proiectant CAD.
Continuând traditia învatamântului metrologic, liceul are parteneriate de practica cu Institutul National de Metrologie Legala si cu Institutul National de Cercetare- Dezvoltare pentru Inginerie Electrica- ICPE-CA, elevii beneficiind atât de o baza materiala moderna, dar si de vastele cunostinte ale specialistilor în domeniu.