Un implant dentar este o radacina artificiala, care inlocuieste un dinte lipsa si serveste drept suport coroanei dentare. De obicei, acesta se insereaza in cadrul unei prime sedinte chirurgicale, dupa care urmeaza o perioada variabila, de cateva saptamani sau chiar luni, in care acesta se integreaza in osul maxilar. Cand legaturile sale cu osul maxilar sunt suficient de puternice, implantul primeste un bont si o coroana dentara, ce reconstruiesc complet dintele lipsa.
Recent, s-au implementat proceduri prin care un implant dentar poate primi coroana dentara in aceeasi sedinta in care este inserat, si aceasta procedura se numeste “incarcare imediata”, asadar, poti pleca din clinica cu implantul si dintele fix dupa o interventie de maximum 60 minute.
aca iti lipsesc unul sau mai multi dinti de pe arcade, poti lua in considerare varianta de implant dentar. Daca insa acesta poate fi inserat si in ce conditii, doar medicul dentist iti poate spune, dupa ce a analizat cu atentie computerul tau tomograf. Te rugam sa retii ca inserarea unui implant necesita analiza imagistica 3D (computer tomograf), care masoara cu acuratete dimensiunile osoase in zona de maxilar care va primi implantul. Doar o radiografie panoramica nu este suficienta pentru intocmirea unui plan de tratament.
Este bine sa stii ca dupa pierderea unui dinte, zona de os care l-a sustinut se retrage/resoarbe pe masura ce trece timpul, astfel incat dupa o anumita perioada este posibil ca osul restant sa nu mai poata asigura suficient suport pentru viitorul implant dentar. In astfel de cazuri se poate apela la manopere precum aditia de os, liftingul de sinus, bone- splitting, etc, sau chiar se poate renunta la insertia unui implant dentar. Asadar, nu astepta ani de zile sa te hotarasti, fiindca osul se diminueaza iar procedura se poate complica sau poate deveni chiar imposibila.