Pentru a vă asigura bunurile şi persoanele împotriva incendiilor, o măsură de protecţie este instalarea unui sistem de avertizare şi prevenire incendiu care are rolul de a alarma sonor şi optic atunci când apar primele semne de declanşare a unui incendiu.
Un sistem de avertizare incendiu este compus din:
- centrala de avertizare incendiu la care se conectează detectorii de fum/temperatură şi sirenele de incendiu, centrala care are un număr de zone pe care aceşti detectori se conectează şi care poate fi adresabilă sau convenţională.
- tastatura centralei de avertizare care are rolul de a permite comunicarea şi semnalizarea mesajelor de evenimente pe zone(alarme şi defecte) şi care permite instalatorului de a programa sistemul la punerea în funcţiune a acestuia.
- detectori de fum şi temperatură care se cablează la intrările de zone ale centralei şi care dau comanda de alarmare pe zona respectivă când sunt activaţi de prezenţa fumului şi a temperaturii înalte.
- sirenele de interior şi de exterior care au rolul de a avertiza optic şi acustic când se dă alarma de incendiu.
- sisteme de automatizare de stingere incendiu care comandă deschiderea automată în zonele respective a electrovalvelor de pulverizare a apei.
- comunicator GSM sau GPRS pentru trimiterea de mesaje către un dispecerat la o firmă de intervenţie sau către beneficiar pe telefonul mobil sau fix.
Când un beneficiar solicită instalarea unui sistem de avertizare incendiu, primul pas ce trebuie făcut este să se facă o dimensionare a sistemului funcţie de zonele ce urmează a fi protejate şi să se stabilească materialele necesare.
Se face apoi o antecalculaţie a lucrării de instalare ce cuprinde materialele şi manopera aferentă instalarii şi se stabileşte de comun acord cu beneficiarul data la care se va face instalarea sistemului şi modalitatea de plată. După ce se face instalarea sistemului, punerea în funcţiune şi programarea lui, se face instruirea beneficiarului pentru invaţarea utilizării acestuia.