Electroterapia este o metodă de tratament nespecific și neconvențional care face parte din armamentariul medicinii fizice alături de alte metode, cum ar fi: kinetoterapia, termoterapia, balneoterapia etc. Ea utilizează diferite forme de curent electric (curentul galvanic, curentul de joasă frecvență, curentul de medie frecvență) pentru a obține două mari categorii de efecte: analgezia și stimularea contracției musculare.
În domeniul electroterapiei sunt incluse și alte forme de energie utilizată în scop terapeutic, și anume câmpuri magnetice de joasă frecvență (magnetoterapie), terapia cu ultrasunete, terapia cu laser de joasă putere.
Electroterapia este o formă de terapie ce se adresează verigilor fiziopatogenice ale durerii acute și cronice, inflamației acute și cronice, sechelelor musculotendinoase și osteoarticulare ale bolilor reumatologice, neurologice, ortopedicotraumatice etc. Ea actionează la nivel celular, modificând permeabilitatea membranei celulare și refăcând homeostazia celulară și influențează excitabilitatea neuromusculara la nivel local și central.