Ghidul Serviciilor
Macedonia De Nord - Ambasada Republicii Macedonia De Nord In Romania
inapoi la firma 3959 vizite
Poza Conditii de calatorie
Foto

Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Republica Macedonia pentru călătorii de scurtă şedere, până la 90 de zile, într-un interval de 6 luni de la data primei intrări.

Intrarea fără viză pe teritoriul Republicii Macedonia a cetăţenilor români se face pe baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil.

Puncte de trecere frontieră:

Atragem atenţia cetăţenilor români asupra obligativităţii ca, în termen de 24 de ore de la intrarea in Macedonia, să se înregistreze la Poliţia pentru străini / Secţia de poliţie din localitatea respectivă. Acest lucru este valabil cu precădere în situaţia în care cetăţenii romani locuiesc la persoane particulare.

În situaţia cazării la hotel această responsabilitate este preluată de recepţia unităţii hoteliere.

Legea privind regimul strainilor nu prevede explicit pedepse pentru cazurile de nerespectare a regimului intregistrarii sederii cetatenilor straini in Republica Macedonia. In practica se constata insa ca, in cazul nerespectarii acestui regim, persoanele vinovate sunt arestate si expulzate intr-o perioada de 1 pana la 10 zile de la data arestarii, la care se adauga amenda contraventionala (circa 300 euro) si interzicerea intrarii pe teritoriul Republicii Macedonia intre 6 si 12 luni.  

Ameninţări teroriste  

Pe teritoriul Republicii Macedonia nu au fost semnalate activităţi ale unor organizaţii şi grupuri teroriste care să vizeze sistematic străinii aflaţi pe teritoriul acestei ţări. Cu toate acestea, cetăţenii români trebuie sa aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde in lume. 

Siguranţă şi criminalitate

In Macedonia rata criminalităţii este relativ redusă şi, rareori criminalitatea sau alte fapte antisociale sunt îndreptate asupra turiştilor.

Recomandări generale:

In cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesita intervenţia imediata a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenta:

- politie: 192- pompieri: 193- salvare: 194- tractari auto: 987- informatii/centru alarmare-informare: 985; 988

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea poliţiei locale şi a Ambasadei României la Skopje (coordonate link).  

Pierderea/furtul banilor si documentelor se reclama la Sectia de politie aflata in zona in care s-a produs evenimentul. După eliberarea documentului de călătorie de către Sectia consulara, cetăţeanul roman trebuie sa se prezinte la Sectia de politie care i-a eliberat dovada pierderii paşaportului pentru aplicarea vizei de ieşire.

Sistemul medical 

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.   

Condiţii privind traficul auto

La graniţe, pe lângă permisul de conducere trebuiesc prezentate cartea verde valabila si pentru Macedonia (nu este suficient numai Uniunea Europeana) si asigurarea internaţională de sănătate.

Se percep taxe de autostradă.

Contravenţiile la regimul de circulaţie pe drumurile publice sunt intre 150 – 300 euro (de regula se aplica 300 euro), redusă la jumătate dacă se plăteşte in 24 de ore si reţinerea unui document de identitate (de regula paşaportul) pana la achitarea contravenţiei.

Transportul public

În Republica Macedonia, cel mai dezvoltat sector de transport, este cel rutier. Autobuzele asigură legăturile între aproape toate localităţile. În oraşe transportul public este asigurat, de asemenea, cu autobuze.

 

Limitele de viteză admise

Viteza legala maxima este de 60 km/h in localităţi, 80 km/h in afara localităţilor, 100 km/h pe şosele regionale si 120 km/h pe autostrăzi.

Centura de siguranţăCentura de siguranţă este obligatorie.

Permisul de conducerePermisul de conducere romanesc este recunoscut pe teritoriul Macedoniei pe toata durata de valabilitate.

Informaţii privind cazurile de accidente de circulaţie

Accidentele de orice fel trebuie semnalate la cea mai apropiata secţie de politie, iar autoturismele trebuie să rămână in poziţia avuta după momentul producerii coliziunii, pana la sosirea agentului de circulaţie.

Utilizarea cărţilor de credit

In Macedonia sunt acceptate cărţile de credit cu valabilitate internaţională (de ex. Visa, Mastercard etc.), acestea putând fi utilizate pentru plata bunurilor achiziţionate si a serviciilor prestate pe teritoriul Macedoniei.

Regimul medicamentelor

Medicamentele pot fi introduse în Republica Macedonia numai în baza reţetelor, fişelor de externare din spital sau alte documente în care este precizat diagnosticul şi se prescrie tratamentul medicamentos.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie pot fi introduse în Republica Macedonia în baza unor dovezi privind starea de sănătate şi situaţia vaccinărilor eliberate în ţara de domiciliu.

Reglementări vamale

Atat bunurile, cât şi sumele în valută trebuie declarate la intrarea în Republica Macedonia. Pe teritoriul acestui stat, este permis importul şi exportul de valută, fără declaraţie vamală, în limita a 10.000 euro. 

Potrivit reglementarilor locale, sumele de bani trebuie declarate în scris, pe baza de declaraţie vamală, iar lucrătorii vamali trebuie să elibereze dovezi în acest sens.

Este interzisă introducerea în Republica Macedonia de droguri, alte tipuri de substanţe similare, armament, muniţie, substanţe toxice sau radioactive.

SURSA:www.mae.ro   

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.