Ghidul Serviciilor
Ministerul Afacerilor Externe
inapoi la firma 27246 vizite
Poza Asistenta consulara pt..cetateni romani
Foto

Dacă vă deplasaţi pe teritoriul unui stat terţ (din afara Uniunii Europene), unde România nu are reprezentanţă diplomatică sau consulară, şi vă confruntaţi cu o situaţie deosebită (accident, îmbolnăvire, arestare, deces), vă puteţi adresa unei ambasade sau unui oficiu consular al unui stat membru al UE pentru a beneficia de asistenţa consulară de specialitate.

Statele Uniunii Europene sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Site-ul Comisiei Europene (http://ec.europa.eu/consularprotection/) conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE.

Totodată, în conformitate cu articolul 20 din Tratatul Uniunii Europene şi cu prevederile Deciziei 96/409/ PESC, în cazul în care vă pierdeţi actele / documentele de călătorie, vă puteţi adresa unei reprezentanţe diplomatice sau consulare al unui stat membru UE pentru a vi se elibera în regim de urgenţă un document de călătorie provizoriu (Emergency Travel Document - ETD). 

Documentul de călătorie provizoriu este un act de călătorie care poate fi eliberat pentru o singură călătorie către statul membru al cărui resortisant este solicitantul, ţara de reşedinţă permanentă sau, în mod excepţional, către altă destinaţie.

Atenţie ! Documentul poate fi eliberat oricărui resortisant din statele membre UE cu autorizarea statului al cărui resortisant este persoana interesată. 

Documentul de călătorie provizoriu poate fi eliberat dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

Atenţie! Reprezentanţele statelor UE vă vor acorda asistentă consulară numai în cazul în care vă aflaţi într-o situaţie deosebită (accident, îmbolnăvire, arestare, documente de călătorie / acte pierdute, deces).

Atenţie ! În momentul în care vă confruntaţi cu o situaţie deosebită pe teritoriul unui stat terţ, unde România nu este reprezentată la nivel diplomatic sau consular, vă recomandăm să anunţaţi imediat cea mai apropiată misiune diplomatică a României.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.