Informaţii generale privind obtinerea vizelor de intrare în Romania şi regimul calatoriilor în Romania
Viza este un document care permite deţinătorului să se prezinte la un punct de trecere a frontierei române, pentru a solicita tranzitul sau şederea temporară în România, pentru o perioadă determinată. Reprezentanţii poliţiei de frontieră române solicită, de regulă, fiecărui străin, să dovedească îndeplinirea condiţiilor de intrare şi şedere în România. Dacă îndeplinirea acestor condiţii nu este probată, străinului i se poate refuza intrarea în România, chiar dacă el deţine o viză valabilă.
În conformitate cu prevederile OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, viza română se acordă de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.
Tipurile de vize acordate de România sunt următoarele:
1. Viza de tranzit aeroportuar (simbol A):
permite intrarea în zona internaţională a aeroporturilor şi staţionarea până la îmbarcarea în avionul spre ţara de destinaţie.
2. Viza de tranzit (simbol B):
permite intrarea pe teritoriul României, în scopul tranzitului pentru o durată care nu poate depăşi 5 zile.
3. Viza de scurta sedere (simbol C):
permite intrarea şi sederea pe teritoriul României pentru o perioadă care să nu depăşească 90 de zile, într-un interval de 6 luni de la data intrării (sau de la data primei intrări, în cazul vizei cu intrări multiple), în scopul desfăşurării uneia dintre următoarele activităţi: misiune oficială guvernamentală, turism, afaceri, vizită particulară, transport, participare la activităţi sportive, culturale, ştiinţifice sau academice. Dreptul de şedere al posesorului unei vize de scurtă şedere nu poate fi prelungit.
4. Viza de lungă şedere (simbol D): permite intrarea şi şederea pe teritoriul României pentru o perioadă care nu depăşeşte 90 de zile, în scopul desfăşurării următoarelor activităţi: activităţi economice, activităţi profesionale, activităţi comerciale (investiţii), activităţi religioase sau umanitare, angajare în muncă, studii, reîntregirea familiei sau activităţi de cercetare ştiinţifică. Dreptul de şedere este de 90 de zile, dar poate fi prelungit prin solicitare adresată Oficiului Român pentru Imigrări din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor din România. Cererile de prelungire a dreptului de şedere temporară se depun personal de către solicitanţi, cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului pentru care li s-a aprobat şederea, la formaţiunile teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrări de la locul de reşedinţă. Depăşirea acestui termen atrage anularea vizei şi obligaţia de părăsire a României.
Vizele de scurtă şedere şi de tranzit se pot acorda, cu titlu de excepţie, şi de către organele politiei de frontieră, în punctele de trecere a frontierei de stat, în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului (CE) 810/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 iulie 2009, privind instituirea unui Cod comunitar de vize (Codul de vize) şi ale Regulamentului (CE) nr. 562/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere (Codul Frontierelor Schengen), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 105 din 13 aprilie 2006.
Dreptul de şedere pe teritoriul României conferit străinului prin viza de scurtă şedere, nu poate fi prelungit.
Scopul călătoriei străinului care a intrat în România pe baza unei vize de scurtă şedere nu poate fi modificat pe durata prezenţei sale în România.
Viza de lungă şedere se acordă numai cu avizul Ministerului Administraţiei şi Internelor – Oficiul Român pentru Imigrări.
Viza de lungă şedere permite străinilor intraţi pe teritoriul României să solicite prelungirea dreptului de şedere temporară şi să obţină un permis de şedere. Această solicitare se adresează Ministerului Administraţiei şi Internelor – Oficiul Român pentru Imigrări.
Orice străin care doreşte să solicite o viză de intrare în România, trebuie să anexeze la formularul de cerere completat şi semnat corespunzător, un document de călătorie valabil şi acceptat de statul român, pe care să poată fi aplicată viza, precum şi documentele prevăzute de lege pentru dovedirea scopului călătoriei, a duratei şederii, a mijloacelor de întreţinere pe durata şederii şi a posibilităţii reîntoarcerii în ţara de origine sau a continuării călătoriei în altă ţară, după terminarea şederii în România.
În cazul statelor sau a autorităţilor teritoriale nerecunoscute de către România, vizele se acordă la cerere, pe formularele uniforme, reglementate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2008, pentru stabilirea unor măsuri privind punerea in circulaţie a paşapoartelor electronice, precum şi producerea altor documente de călătorie.
. Am nevoie de viză pentru a intra în România? Regimul călătoriilor în România (anexe – listele statelor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei statelor terțe ai căror resortisanți sunt exonerați de această obligație)
II. Cum se acordă viza română de scurtă şedere şi de ce documente am nevoie în cazul în care sunt cetăţean al unui stat care NU figurează pe lista statelor ai căror cetăţeni pot solicita viza numai în baza unei invitaţii avizată de Ministerului Administraţiei şi Internelor / Oficiul Român pentru Imigrări?
III. Cum se acordă viza română de scurtă şedere şi de ce documente am nevoie în cazul în care sunt cetăţean al unui stat care figurează pe lista statelor ai căror cetăţeni pot solicita viza numai în baza unei invitaţii avizată de Ministerului Administraţiei şi Internelor / Oficiul Român pentru Imigrări?
IV. Eşti cetăţean al următoarelor state: Federaţia Rusă, Albania, Moldova, Ucraina, Macedonia, Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Muntenegru? Poţi beneficia de anumite facilităţi la obţinerea unei vize de scurtă şedere!
V. Cum se acordă viza română de lungă şedere?
VI. Unde ar trebui să solicit viza?
VII. Formulare de vize
VIII. Taxele de vize