Ghidul Serviciilor
Ministerul Afacerilor Externe
inapoi la firma 27247 vizite
Poza Organizare Minister
Foto

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) este organizat şi funcţionează în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 100/2004* privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe, cu modificările şi completările ulterioare.

Întreaga activitate a ministerului este condusă de ministrul Afacerilor Externe, care totodată îl reprezintă în raporturile cu celelalte autorităţi publice, cu persoanele juridice şi fizice din ţară şi din străinătate, precum şi în justiţie. De asemenea, ministrul Afacerilor Externe răspunde de întreaga activitate a ministerului în faţa Guvernului, precum şi, în calitate de membru al Guvernului, în faţa Parlamentului.

Ministrul Afacerilor Externe este ajutat în activitatea sa de:

În cadrul MAE funcţionează şi Autoritatea Naţională în domeniul controlului exporturilor de produse cu dublă utilizare, controlul exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare - ANCEX. 

Activitatea specifică a ministerului este desfăşurată de personalul diplomatic şi consular, ale cărui statut, drepturi şi obligaţii sunt stabilite de Legea nr. 269/2003 privind Statutul corpului diplomatic şi consular al României. Personalul diplomatic şi consular activează în administraţia centrală sau în serviciul exterior.

Numărul maxim de posturi în Ministerul Afacerilor Externe este de 742 în Centrala MAE (exclusiv demnitarii şi cabinetul ministrului) şi 1317 pentru Serviciul exterior.

Serviciul exterior al Ministerului Afacerilor Externe cuprinde misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale.

În subordinea MAE funcţionează următoarele instituţii:

Din fondurile Ministerului Afacerilor Externe sunt finanţate şi secretariatele Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale, Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene şi Casei Americii Latine.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.