Impunătoarea biserică ce tronează în mijlocul cetăţii din Ostrovul Sf. Gheorghe a fost construită în anul 1842 pe locul alteia, din 1832, dar care a fost grav afectată de cutremurul din ianuarie 1838. Hramurile istorice ale bisericii sunt Schimbarea la Faţă a Domnului şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe; din anul 2008 i s-a aşezat ca hram principal praznicul Sfântului Ierarh Calinic (11 aprilie).
Ctitorii bisericii sunt Sfântul Ierarh Calinic şi arhiereul Ioanichie Stratonichia. Portretele lor, lucrare a pictorului Sava Henţia, sunt pictate in dreapta intrării în naos.
Pictura murală aparţine zugravului David Adam, reprezentant al Şcolii Cernicane.
Icoanele Împărăteşti sunt atribuite lui Nicolae Polcovnicu care semnează icoana din dreapta (1836). De un deosebit interes artistic sunt scenele în frescă din pronaos ilustrând facerea lumii. Se crede că sunt opera unui călugăr din mănăstire.
În 1939 biserica a fost restaurată de Patriarhul Nicodim Munteanu. Tot atunci s-a spălat şi zugrăveala interioară. Lucrările au fost conduse de arhitectul şef al Sfintei Patriarhii, D. I. Berechet, iar restaurarea picturii s-a făcut de I. Keber.
Biserica Sf. Gheorghe respectă planul trilobat cu absidele laterale ieşite în afară. Este o construcţie monumentală spaţioasă. Arcadele la naos şi pronaos sunt susţinute de coloane de zid puternice. Pridvorul este închis şi pictat. Uşa de la intrare este din lemn frumos sculptat. Pardoseala bisericii este din marmură. Are o turlă mare pe naos şi două mai mici în dreapta şi stânga pronaosului.