Ansamblul cuprinde: Biserica mare "Sf. Gheorghe", "Sfânta Schimbare la Faţă" ; Paraclisul "Adormirea Maicii Domnului" ; Trapeză ; Stăreţie ; Chilii ; Paraclisul "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului"; Biserica "Sf. Lazăr", în cimitir; Biserica "Sf. Nicolae" din Ostrov, cu parcul; Muzeu-Lapidarium ; Ansamblul cimitirului mănăstirii Cernica si alte monumente.
Aşezare pitorescă la marginea Bucureştiului, mănăstirea este zidită în mijlocul unui lac înconjurat de păduri seculare, prezentând în orice anotimp aceeaşi atracţie, atât pentru cei ce iubesc frumosul, cât mai ales pentru credincioşii creştini.
Manastirea Cernica a fost intemeiata in 1608 de vornicul lui Mihai Viteazul, Cernica Stirbei, pe locul unei asezari monahale mai vechi.Biserica ridicata de el a primit hramul "Sf. Nicolae".
Dupa cutremurul din 1802 este refacuta din temelii de staretul Timotei si terminata in 1815.
Intre 1818-1850, staretul manastirii, Sf. Calinic a mutat intreaga obste pe cel de al doilea ostrov, zidind aici biserica "Sf. Gheorghe".
Împlinirea menirii acestui lăcaş a fost aceea de a-l fi avut ca stareţ între anii 1818-1850 pe cea mai luminoasă şi reprezentativă personalitate bisericească a timpului, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Ctitor de mănăstiri şi biserici, de spitale, şcoli şi case pentru copiii orfani, el este ctitorul celor mai importante clădiri ale Mănăstirii Cernica.
În timpul stareţiei sale, din neizbăvită osârdie, s-au ridicat cetatea şi Biserica Sf. Gheorghe, clădirea stăreţiei şi aproape toate casele de pe insula care poartă numele aceluiaşi sfânt mare mucenic. Iubitor de cultură, a pus bazele unei valoroase biblioteci şi a deschis o şcoală de pictură bisericească. A fost trecut în rândul sfinţilor în anul 1955, an în care prigoana comunistă împotriva credinţei strămoşeşti cunoştea apogeul.
Biserica Sf. Lazar, din cimitir, a fost construita de arhimandritul Gheorghe in 1804 si refacuta in 1863 de mitropolitul Nifon. Intreg ansamblul manastirii a fost restaurat de Patriarhul Justinian, in 1965-1967.
Biserica Sf. Gheorghe a fost pictata de zugravul Adam, icoanele imparatesti de Ioan Polcovnicu, iar portretele ctitorilor sunt opera lui Sava Hentia.
Pictura interioara a bisericii Sf. Lazar este lucrata de I. Keber, iar iconostasul de Frujinescu.La Cernica a existat o mare scoala de pictura infiintata in 1778 de Nicolae Polcovnicu, unde au invatat si pictorul Nicolae Teodorescu profesorul lui Gh. Tatarescu.
In coplexul monahal se afla un muzeu cu icoane, obiecte de cult si o camera memoriala a lui Gala Galaction.
In ostrovul "Sf. Gheorghe" se afla casa memoriala a Sf. Calinic.
Mari personalitati au trait aici sau au avut legaturi strinse cu manastirea, ca Tudor Arghezi (monahul Iosif), Gala Galaction, Vasile Voiculescu, Naum Ramniceanu.
In cimitir odihnesc Gala Galaction, Naum Ramniceanu, istoricul Ioan Lupas, pictorul Ion Tuculescu, mitropolitul primat Nifon, Tudor Minulescu (tatal poetului Ion Minulescu), Gurie Grosu, mitropolitul Basarabiei, Pan Halipa, luptatorul pentru unirea Basarabiei cu Romania, Pr. Dumitru Staniloaie.
2004