Ghidul Serviciilor
Ministerul Agriculturii Si Dezvoltarii Rurale
inapoi la firma 4900 vizite
Poza Inspectii
Foto

INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROL TEHNIC ÎN PRODUCEREA ŞI VALORIFICAREA LEGUMELOR ŞI FRUCTELORI. S. C. T. P. V. L. F.

2010

CONTROLUL DE CONFORMITATE CU STANDARDELE DE COMERCIALIZARE CARE SE APLICĂ ÎN SECTORULLEGUMELOR ŞI FRUCTELOR PROASPETE

Controlul de conformitate cu standardele de calitate este unul din elementele de bază indispensabile, care asigură o funcţionare corectă a organizării comune de piaţă a sectorului de legume şi fructe proaspete.

Conceptul de calitate pentru legume şi fructe este o noţiune complexă, care poate fi analizată sub următoarele aspecte: agronomic, comercial, organoleptic, nutriţional şi sanitar. În cadrul standardelor de calitate a legumelor şi fructelor proaspete, conceptul de calitate este determinat de aspectul comercial al produselor proaspete prezentate la vânzare, prin caracteristicile vizuale (prospeţime, calibru, formă şi culoare) şi de condiţionare (sortare, ambalare, etichetare şi prezentare) ale acestora. Ca urmare, prevederile acestor standarde de calitate, care se numesc şi standarde de comercializare, asigură uniformitatea clasificării legumelor şi fructelor proaspete, în funcţie de caracteristicile comerciale ale acestor produse, printr-un sistem unic de evalure, făcând abstracţie de tehnologiile de cultură şi zonele de  producţie.Organizarea comună de piaţă a sectorului de legume şi fructe proaspete, prin clasificările realizate pe baza standardelor de comercializare asigură un cadru de referinţă reprezentativ, care permite :

Controlul de conformitate realizat după prevederile acestor standarde asigură respectarea parametrilor comerciali pe care trebuie să le întrunească legumele şi fructele proaspete pe întreaga filieră de comercializare, până la consumatorul final.Controlul de conformitate cu standardele de calitate se efectuează în toate fazele de comercializare a legumelor şi fructelor proaspete, pentru verificarea a cca 37 de specii de legume şi fructe respectând prevederile comunitare, după metodologia de lucru stabilită prin Regulamentul (CE) nr. 1580/2007 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (CE) nr. 2200/96, (CE) nr. 2201/96 şi (CE) nr.1182/2007 ale Consiliului în sectorul fructelor şi legumelor privind standardele de comercializare, completat deRegulamentul nr.1221/2008, astfel:

- o grupă formată din 10 fructe şi legume(mere, citrice, kiwi, piersici şi nectarine, pere, căpşuni, struguri de masă, salată, cicoare creaţă de grădină, cicoare de grădină cu frunze întregi, ardei şi tomate), conform prevederilor standardelor specifice de comercializare prevăzute în Anexa 1 , Partea B din Regulamentul (CE) 1580/2007, completat  de Regulamentul1221/2008;

- o a doua grupă formată (castraveţi, ceapă, ciuperci de cultură, fasole păstăi, morcovi, pătlăgele vinete, pepene galben, pepene verde, usturoi, varză, caise, cireşe şi vişine, nuci şi prune), conform prevederilor standardelor CCE/ONU *, precizate în extenso în partea,,Standarde de comercializare” - pentru restul speciilor de fructe şi legume cuprinse în Regulamentul 1234/2007 al Consiliului de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”) Anexa 1, Partea IX, conform prevederilor standardului general de comercializare din Regulamentul nr. 1221/2007 - Anexa 1, Partea A.

Autoritea responsabilă cu coordonarea activităţii privind controlul de conformitate cu standardele de calitate esteInspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor (I.S.C.T.P.V.L.F.), în conformitate cu prevederile art. 42 alin. (1) din Legea pomiculturii nr. 348/2003, ale art.16 din Legea nr. 312/2003 privind producerea şi valorificarea legumelor de câmp şi a Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 591/2006.I.S.C.T.P.V.L.F. este un compartiment distinct în cadrul Direcţiei Generale de Politici Agricole a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. ISCTPVLF este organizată şi funcţionează prin:

Autoritatea de coordonare are următoarele atribuţii:

Organismele de control au următoarele atribuţii:

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.