Ghidul Serviciilor
Ministerul Agriculturii Si Dezvoltarii Rurale
inapoi la firma 4900 vizite
Poza Viticultura
Foto

SECTORUL VIE VIN

A. Patrimoniul viticol în 2009

În anul 2009 suprafaţa de vii pe rod pentru struguri de masă a fost de 9,7 mii ha şi suprafata de vii pe rod pentru struguri de vin a fost de 174,7 mii ha, reprezentând un total de 184,4 mii ha.

Producţia de struguri de masă pentru anul 2009 a fost de 74,5 mii tone , iar producţia de struguri de vin a fost de 915,7 mii tone, din care a rezultat o producţie de vin de 6703 mii hl.

B. Suprafaţa şi producţia în anul 2009

Nr.crt.

Specificare

U.M

2009

1.

Vii pe rod TOTAL

mii ha

184,4

kg/ha

5218

mii to

962,2

2.

Vii nobile pe rod din care:

mii ha

94,7

kg/ha

6256

mii to

592,5

3.

Vii nobile pt struguri de vin

mii ha

85,0

kg/ha

6094

mii to

518,0

4.

Vii nobile pt struguri de masă

mii ha

9,7

kg/ha

7680

mii to

74,5

5.

Vii hibride pe rod

mii ha

89,7

kg/ha

4433

mii to

397,7

6

Producia totală de vin:

mii hl

6703,0

C. Repartizarea teritoriala a arealelor viticole

Arealele viticole din România sunt încadrate în zonele viticole B, CIa) şi CII şi cuprind:

D. Principalele soiuri de vin cultivate în România

Dintre soiurile nobile pentru vinuri albe menţionam: Fetească regală, Fetească alba, Riesling italian, Aligoté, Pinot gris,Muscat Ottonel, Tamâioasă românească, Grasă de Cotnari, Chardonnay, Sauvignon, Traminer roz iar pentru vinuri roşii: Merlot, Fetească neagră, Babească neagră ,Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Cadarcă, Burgund mare, Busuioacă de Bohotin şi alte soiuri.

E. Exportul şi importul de vin în 2009:

Exportul de vin a fost de 108,8 mii hl cu o valoare de 13721 mii Euro , iar importul de vin a fost de 131,4 mii hl cu o valoare de 14728 mii Euro. Politica de calitate aplicată la producţia de vin pentru export şi consum a fost orientată spre promovarea vinurilor albe şi roşii de înaltă calitate, cu prioritate din soiurile româneşti Fetească albă, Fetească regală , Grasă de Cotnari , Tămâioasă românească, Busuioacă de Bohotin, Fetească neagră, Negru de Drăgăşani, Novac. Din totalul producţiei vinurile DOC reprezintă 7-10%, vinurile de masă cu indicaţie geografică reprezintă 15-20%, iar vinurile de masă reprezintă 70-78%. România a fost şi va ramâne o tară exportatoare de vinuri pe piaţa mondială. Principalele ţări în care se realizează exportul de vin sunt: Germania, Anglia, Danemarca, Rusia, SUA, Japonia, Suedia şi altele.

F. Structuri din sectorul viti-vinicol In vederea implementării legislaţiei viti-vinicole şi controlul aplicării acesteia au fost create următoarele structuri:

 G. România ca stat membru al Uniunii Europeane în sectorul viti-vinicol urmăreşte:

PRODUCŢIA MEDIE ŞI PREŢUL MEDIU DE ACHIZIŢIE A STRUGURILOR PENTRU VIN

Nr.

Judeţul

Producţia medie (kg/ha)

Preţul mediu de achiziţie în 2010(lei/kg)

1

Alba

4564

2

2

Arad

3000

1

3

Argeş

940

1,75

4

Bacău

4453

0,8

5

Bihor

3152

2,90

6

Bistriţa Năsăud

4500

1,5

7

Botoşani

5300

0,9

8

Brăila

3459

0,86

9

Buzău

7634

0,9

10

Călăraşi

1000

0,95

11

Cluj

2375

1,5

12

Constanţa

5682

0,84

13

Dolj

1320

1,5

14

Galaţi

3479

0,64

15

Iaşi

6100

0,95

16

Maramureş

889

3,2

17

Mehedinţi

7200

1,5

18

Neamţ

4145

1

19

Olt

3380

1,7

20

Prahova

2950

1,1

21

Satu-Mare

3100

1.6

22

Sălaj

2100

1,7

23

Teleorman

1321

1,2

24

Timiş

5280

1

25

Tulcea

3940

0,9

26

Vaslui

3207

1,15

27

Vâlcea

5960

2,2

28

Vrancea

6012

0,75

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.