SECTORUL VIE VIN
A. Patrimoniul viticol în 2009
În anul 2009 suprafaţa de vii pe rod pentru struguri de masă a fost de 9,7 mii ha şi suprafata de vii pe rod pentru struguri de vin a fost de 174,7 mii ha, reprezentând un total de 184,4 mii ha.
Producţia de struguri de masă pentru anul 2009 a fost de 74,5 mii tone , iar producţia de struguri de vin a fost de 915,7 mii tone, din care a rezultat o producţie de vin de 6703 mii hl.
B. Suprafaţa şi producţia în anul 2009
Nr.crt.
Specificare
U.M
2009
1.
Vii pe rod TOTAL
mii ha
184,4
kg/ha
5218
mii to
962,2
2.
Vii nobile pe rod din care:
mii ha
94,7
kg/ha
6256
mii to
592,5
3.
Vii nobile pt struguri de vin
mii ha
85,0
kg/ha
6094
mii to
518,0
4.
Vii nobile pt struguri de masă
mii ha
9,7
kg/ha
7680
mii to
74,5
5.
Vii hibride pe rod
mii ha
89,7
kg/ha
4433
mii to
397,7
6
Producia totală de vin:
mii hl
6703,0
C. Repartizarea teritoriala a arealelor viticole
Arealele viticole din România sunt încadrate în zonele viticole B, CIa) şi CII şi cuprind:
D. Principalele soiuri de vin cultivate în România
Dintre soiurile nobile pentru vinuri albe menţionam: Fetească regală, Fetească alba, Riesling italian, Aligoté, Pinot gris,Muscat Ottonel, Tamâioasă românească, Grasă de Cotnari, Chardonnay, Sauvignon, Traminer roz iar pentru vinuri roşii: Merlot, Fetească neagră, Babească neagră ,Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Cadarcă, Burgund mare, Busuioacă de Bohotin şi alte soiuri.
E. Exportul şi importul de vin în 2009:
Exportul de vin a fost de 108,8 mii hl cu o valoare de 13721 mii Euro , iar importul de vin a fost de 131,4 mii hl cu o valoare de 14728 mii Euro. Politica de calitate aplicată la producţia de vin pentru export şi consum a fost orientată spre promovarea vinurilor albe şi roşii de înaltă calitate, cu prioritate din soiurile româneşti Fetească albă, Fetească regală , Grasă de Cotnari , Tămâioasă românească, Busuioacă de Bohotin, Fetească neagră, Negru de Drăgăşani, Novac. Din totalul producţiei vinurile DOC reprezintă 7-10%, vinurile de masă cu indicaţie geografică reprezintă 15-20%, iar vinurile de masă reprezintă 70-78%. România a fost şi va ramâne o tară exportatoare de vinuri pe piaţa mondială. Principalele ţări în care se realizează exportul de vin sunt: Germania, Anglia, Danemarca, Rusia, SUA, Japonia, Suedia şi altele.
F. Structuri din sectorul viti-vinicol In vederea implementării legislaţiei viti-vinicole şi controlul aplicării acesteia au fost create următoarele structuri:
G. România ca stat membru al Uniunii Europeane în sectorul viti-vinicol urmăreşte:
PRODUCŢIA MEDIE ŞI PREŢUL MEDIU DE ACHIZIŢIE A STRUGURILOR PENTRU VIN
Nr.
Judeţul
Producţia medie (kg/ha)
Preţul mediu de achiziţie în 2010(lei/kg)
1
Alba
4564
2
2
Arad
3000
1
3
Argeş
940
1,75
4
Bacău
4453
0,8
5
Bihor
3152
2,90
6
Bistriţa Năsăud
4500
1,5
7
Botoşani
5300
0,9
8
Brăila
3459
0,86
9
Buzău
7634
0,9
10
Călăraşi
1000
0,95
11
Cluj
2375
1,5
12
Constanţa
5682
0,84
13
Dolj
1320
1,5
14
Galaţi
3479
0,64
15
Iaşi
6100
0,95
16
Maramureş
889
3,2
17
Mehedinţi
7200
1,5
18
Neamţ
4145
1
19
Olt
3380
1,7
20
Prahova
2950
1,1
21
Satu-Mare
3100
1.6
22
Sălaj
2100
1,7
23
Teleorman
1321
1,2
24
Timiş
5280
1
25
Tulcea
3940
0,9
26
Vaslui
3207
1,15
27
Vâlcea
5960
2,2
28
Vrancea
6012
0,75