Venirea pe lume a micutului tau iti umple inima de bucurie din prima clipa. Tot de atunci incep insa si grijile, prima dintre acestea fiind legata de cresterea si ingrijirea sa. Cu siguranta tu, ca mama, poti sa faci totul, singura si cel mai bine, insa mai ai si alte probleme de rezolvat: cariera, casa, familia, … Toate sunt la fel de importante ca si copilul tau.
Daca ai ajuns la concluzia ca o mana de ajutor in ingrijirea copilului ar fi raza ta de speranta si te-ai gandit ca ajutorul poate veni de la un baby sitter, atunci lasa-ne sa iti dam doar cateva sfaturi legate de relatia ta cu bona copilului tau.
Sunt simple sfaturi izvorate din experienta Echipei Mary Poppins Family si suntem bucurosi sa ti le impartasim:
- alege bona tu si copilul tau. Mai multe pareri te vor dezorienta si vei ajunge sa nu iti mai placa nici o bona.
- asigura-te ca indeplineste cel putin jumatate din aceste calitati primordiale: are experienta in ingrijirea copilului si cel putin studii medii, este educata, comunicativa si onesta, ii plac copiii si pune suflet in relatia cu acestia, se poarta ingrijit, cunoaste regulile elementare de prim-ajutor pentru copii.
- nu dispera atunci cand nu gasesti imediat bona pe care o cauti. Insista pentru ca efortul tau nu va fi zadarnic. Te vei convinge de lucrul acesta cu siguranta.
- bona nu trebuie privita ca un concurent, ci ca un partener in ingrijirea copilului tau. Nu-ti fie teama ca sentimentul tau matern se va diminua sau iti va fi furat, insa asigura-te ca bona, indiferent de frumusetea sufletului sau, va cultiva dragostea micutului pentru tine si familia ta. Telul relatiei tale cu bona este unul singur: binele copilului tau.
- fa cunoscute bonei toate detaliile pe care tu le doresti a fi respectate in ingrijirea copilului, de la modul de preparare si servire a mesei, programul de plimbare si odihna, igiena sa si pana la modul in care vor fi desfasurate activitatile educative.
- asigura-te ca toate instructiunile tale au fost intelese pe deplin de catre bona pentru ca acestea sa fie si respectate intru-totul. Instructiunile trebuie sa fie unitare, cunoscute si cerute de intreaga ta familie, pentru a nu aparea riscul dezorientarii bonei in ce priveste cresterea copilului.
- e bine ca pentru inceput, sa iti rezervi cateva zile si sa ingrijesti copilul alaturi de bona. Vei avea astfel ocazia sa vezi calitatile si defectele sale, modul in care a inteles sa isi indeplineasca sarcinile si mai ales sa vezi daca micutul tau o place si o accepta.
- trateaza bona cu respect, insa pastreaza totusi o atitudine autoritara in privinta sa. Bona poate fi tentata sa ingrijeasca si sa educe copilul in stilul sau, iar mai tarziu acest inconvenient se va reflecta asupra copilului care va fi dezorientat educational si sentimental In aceasta situatie, autoritatea ta sau a familiei tale in fata copilului va avea de suferit.