Misiunea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) este crearea premiselor durabile trecerii la Societatea Informaţională în România. În acest sens, se are în vedere o viziune unitară pentru dezvoltarea unui sistem naţional coerent şi integrat pentru serviciile publice online dedicate cetăţenilor şi mediului de afaceri.
Prin transformarea modului de organizare şi abordare a Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Executivul îi conferă acestuia un rol decisiv în orientarea României spre Societatea bazată pe Cunoaştere, în consolidarea Societăţii Informaţionale, obiectivul principal fiind realizarea serviciului eRomania, cu componenta sa strategică de eGuvernare. Realizarea acestui obiectiv repoziţionează România şi îi conferă un avantaj pentru creştere economică durabilă, imagine internaţională pozitivă, convergenţă rapidă în spaţiul european, incluziune, consolidarea unor domenii de înaltă competenţă.
Societatea Informaţională presupune schimbări în toate domeniile: în adminstraţie (e-government), în afaceri (comerţul electronic), în educaţie (educaţie la distanţă), în cultură (centre multimedia şi biblioteci virtuale) şi în maniera de a lucra (lucrul la distanţă). La baza acestor transformări se află utilizarea Internet-ului. Internet-ul influenţează modul în care trăim, modul în care se fac afacerile, maniera în care se lucrează, metodele de studiu, comunicarea între oameni şi chiar maniera de petrecere a timpului liber.
Setul de obiective şi priorităţi naţionale sunt bazate pe necesităţile actuale şi realităţile societăţii româneşti, fiind în acelaşi timp în concordanţă cu exigenţele la nivel european, fiind însoţite de mecanisme de finanţare şi mecanisme de cooperare.
Atingerea obiectivelor propuse impune stabilirea direcţiilor strategice în concordanţă cu asumarea fermă a unui cadru legal adecvat, identificarea componentelor de suport tehnic şi operaţional în conformitate cu tendinţele şi condiţiile actuale.
Prioritare sunt serviciile de eGuvernare cu impact maxim, existând o monitorizare permanentă a modului în care se derulează programele de implementare a serviciilor.
Perioada de implementare a strategiei naționale eRomânia este legată direct de implementarea unui set de politici publice, cu finalizare în anul 2015.
Furnizarea serviciilor guvernamentale şi administrative de calitate pentru cetăţeni, operatori economici şi utilizatori din administraţia centrală sau locală, îmbunătăţirea eficienţei sectorului public, reducerea costurilor, simplificarea operaţiunilor, creşterea consistentă a numărului de utilizatori reprezintă scopurile principale ale strategiei şi programului de acţiuni, sistemul de e-guvernare fiind pilonul principal al societăţii informaţionale şi unul dintre pilonii principali ai societăţii bazate pe cunoaştere.
O atenţie deosebită va fi acordată :