Deci nu putem avea un echilibru energetic dacă nu vom ţine cont şi de:– alimentaţie,– existenţa unei infecţii bacteriene sau micotice,– colecţii purulente etc.Energiile fundamentale (denumite aşa pentru că de ele depinde formarea, cât şi evoluţia ulterioară a unei noi fiinţe) sunt energii moştenite, conţinute în structura cromozomilor şi având provenienţă atât maternă, cât şi paternă.Aceste două energii: Zong şi Shen, ulterior, pentru a se manifesta şi întreţine funcţiile organismului, au nevoie de un aport de energie exogenă. Acestea din urmă, numite şi energii de întreţinere, cuprind: energiile Ying, Wei, energia ciclică exogenă şi Xue.Toate au origine externă reprezentată de energia cosmică (Yang) adusă pe calea respiratorie (pulmonară şi cutanată) şi de energia terestră (Yin) adusă pe cale digestivă, adusă sub forma apei şi a alimentelor.Energia cosmică (Yang) cuprinde întregul mediu fizic în care noi existăm, întreaga masă de radiaţii naturale înconjurătoare care ajung în contact cu organismul şi care constituie adevărate alimente (= nutriţie fizică – energetică) fără de care viaţa nu ar fi posibilă.
De aceea, este important să cunoaştem modificările presiunilor atmosferice, a radioactivităţii, magnetismului ş.a. ce au influenţat sau pot influenţat starea de echilibru energetic a organismului în patologii diverse ca: boli inflamatorii, neuro-psihice, respiratorii, cardio-circulatorii etc.O a doua componentă a energiei cosmice (Yang) este energia inspirată care se referă la oxigenul adus prin respiraţie şi indispensabil metabolismului celular (la aceasta mai putem adăuga ionii atmosferici).Cu fiecare respiraţie, energia este propulsată în mediane, pe o distanţă foarte bine stabilită.În natură, nu există alimente exclusiv Yang sau exclusiv Yin, ci numai predominant Yang şi predominant Yin.O dietă echilibrată trebuie să respecte, în primul rând, un raport echilibrat Yang -Yin. De aici, şi importanţa stabilirii dietei unui bolnav, în funcţie de patologie, vârstă, condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea, starea neuro-psihică, fizică etc., dar în nici un caz sub forma unei diete restrictive absolute.
Este foarte important a se face un aport alimentar optim, care să cuprindă toate principiile nutritive necesare proceselor energetice specifice fiecăreia din cele 5 loji energetice, deci tuturor ţesuturilor corpului.Restricţiile alimentare vor viza numai anumite stări induse de o patologie ca de exemplu: vom elimina alcoolul, grăsimile, tot ce poate suprasolicita funcţia hepatică, când acesta este afectat, sau conţinutul de glucide va fi redus în cazul diabetului, alimentele bogate în acid uric vor fi reduse sau eliminate în cazul bolnavului de gută ş.a.m.d.Deci fiecare dietă se va stabili în funcţie de starea structurală, funcţională, energetică a organismului, individualizată după caz, sub nicio formă reguli generale.
Inteligenţa celui care coordonează dieta constă tocmai în capacitatea de a adapta raportul şi cantitatea acestor principii alimentare în funcţie de starea de sănătate sau boală, de cheltuielile energetice individuale (efort fizic sau intelectual, starea psihică etc). În condiţii de stres, este preferabil să nu se consume nimic, deoarece după cum spunea Ştefan Fodor într-o lucrare din 1861 “toată tulburarea dinaintea mâncării, cât şi îndată după mâncare, pot face şi cele mai bune şi mai uşoare bucate în otravă de boală şi de venin”. Trebuie să avem în vedere, de asemenea, cantitatea şi calitatea alimentelor. Se ştie că stomacul se foloseşte la 3-4 ore după ingerarea alimentelor, deci ar trebui ca, la interval de 4-5 ore să ingerăm ceva (pentru a avea şi o secreţie bazală a stomacului, uniformă). Deci, în decursul unei zile, aproximativ între 6-7 dimineaţa şi 6-7 seara, ar trebui să avem în medie 4 mese pe zi.
Ca şi repartiţie a alimentelor în cursul unei zile, menţionez că dimineaţa putem să ne permitem (în limitele patologiei sau stării de sănătate existente) cantităţi mici şi de lipide proteine etc. Cu cât înaintăm spre seară, trebuie să lăsăm loc alimentelor uşoare (zarzavaturi, peşte slab etc.) pentru că organismul intră în stare de repaos, iar consumul energetic este redus la întreţinerea doar a metabolismului bazal.Alături de dietă şi calitatea aerului inspirat, în cadrul tratamentului acupunctic mai putem asocia:– fitoterapia,– hormonoterapia,– masajul terapeutic,– exerciţii fizice de întreţinere,şi orice altă metodă ce aparţine medicinei clasice (exceptând cazurile de contraindicaţii pe care deja le-am citat) toate în funcţie de starea de sănătate / boală a individului.Toate metodele medicale (fie ele clasice sau alternative) se pot asocia într-o măsură mai mare sau mai mică; totul este ca rezultatul final să fie un bun echilibru energetic al organismului şi o stare de bine a pacientului.