Medierea reprezintă o modalitate modernă și eficientă de soluționare a litigiilor dintre persoane fizice sau juridice pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terțe persoane specializate în calitate de mediator, în condiții de neutralitate, imparțialitate, echidistanță și confidențialitate, având liberul consimțământ al părților pentru desfăsurarea întregului proces de mediere.
Medierea este un proces structurat, compus din ședințe de mediere, ce are loc într-un cadru neutru și confidențial, în biroul mediatorului, din inițiativa/la solicitarea tuturor părților din litigiu, sau doar a unei părți (vezi în continuare procedura de mediere). Părțile din conflict sunt cele care decid dacă își vor soluționa conflictul/litigiul/disputa dintre ele prin mediere, la un mediator ales sau acceptat de comun acord.
Pot face obiectul unui proces de mediere conflictele ce au ca obiect drepturi de care părțile pot dispune în mod liber, prin negociere, prin convenții sau alte forme prevăzute de lege. Negocierea unei soluții într-o problema este scopul de facto al medierii. Așadar medierea poate fi folosită în numeroase conflicte sau litigii. Printre acestea enumerăm litigii izvorâte din raporturi civile, raporturi comerciale, raporturi familiale, raporturi penale (se pot media cazurile penale în care retragerea plângerii prealabile sau/și împăcarea părtțlor înlătură răspunderea penală), conflictele școlare, conflictele de malpraxis, conflictele izvorâte din raporturi de asigurare, conflictele de muncă, litigii din materia protecției consumatorulu