Ghidul Serviciilor
Medliv, Clinica De Recuperare Ploiesti
inapoi la firma 1323 vizite
Poza Masaj
Foto

Prin masaj se inţelege un grup de exerciţii mecanice de tip manual sau tehnic prin care, luându-se contact cu tegumentul, se efectuează diferite manevre, în scop igienic, profilactic sau terapeutic şi recuperator. Aceste manevre stimulează pielea, determinând reacţie vasculară, biochimică, de stimulare senzitivă şi induce reacţii de tip reflex în vecinătatea zonei de masaj sau la distanta.

TIPURI DE MASAJ MANUAL EFECTUAT DE CĂTRE MASEUR: a) masajul clasic – tehnici clasice – principale: netezirea, fricţiunea, frământat, tapotament, vibraţia; – complementare: cernutul, rularea, presiunea şi tensiunile, tracţiuni, scuturări, elongaţiile, pensări, ciupiri b) masajul reflex – masajul ţesutului conjunctiv – masajul reflex segmentar

INDICAŢIILE MASAJULUI

–          Afecţiuni ale aparatului locomotor – reumatismale, neurologice, posttraumatice, psihogene – afecţiuni articulare, miozite, miofasciite, miogeloze, celulite, nevrite şi polinevrite, retracţii musculo-tendinoase, contracturi musculare, hipotrofii şi atrofii musculare de diferite cauze.

–          Afecţiuni ale aparatului cardiovascular – staze venoase şi limfatice, cu edeme circulatorii periferice.

–          Afecţiuni ginecologice – inflamaţii cronice, ptoze uterine, aderenţe etc.

–          Afecţiuni psihogene – forme de nevroză astenică, spasmofilii, distonii neurovegetative.

–          Afecţiuni dismetabolice – obezitate, diabet, gută.

–          Pediatrie – anemii, rahitism, sindroame hipoanabolice.

–          Geriatrie – tratament de întreţinere şi stimulare a musculaturii scheletice şi a metabolismului diminuat, după explorări paraclinice.

–          Optimizarea formei sportive.

–          Sedentarism.

–          Profilaxie secundară.

–          Îmbunătăţirea consistenţei, elasticităţii şi mobilităţii pielii

–          Creşterea supleţii şi ameliorarea circulaţiei sângelui la nivelul ţesutului subcutanat şi conjunctiv

–          Stimularea resorbţiei produşilor din jurul leziunilor cu refacerea mai rapidă a ţesuturilor respective şi grăbirea cicatrizărilor

–          Îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, cu creşterea cantităţii de oxigen la nivelul ţesuturilor şi cu eliminarea mai rapidă a deşeurilor toxice provenite din activitatea muşchilor

–          Activarea circulaţiei limfei din căile limfatice cu o resorbţie mai rapidă a lichidelor interstiţiale şi a edemelor

CONTRAINDICAŢIILE MASAJULUI Contraindicaţii definitive:

–          afecţiuni maligne sau cu potenţial de malignizare prin masaj;

–          afecţiuni cutanate (bolile de piele) : parazitare, infecţioase, inflamatorii, eczematoase, eruptive de diverse cauze, plăgi posttraumatice, fragilitate capilară;

–          afecţiuni acute febrile;

–          afecţiuni inflamatorii osoase şi osteoarticulare;

–          tuberculoză cu diferite localizări;

–          tromboflebite şi flebotromboze;

–          afecţiuni cardiocirculatorii acute : angină pectorală, infarct miocardic, tulburări de ritm, insuficienţă cardiacă, embolii cu diferite localizări, hipertensiune arterială netratată;

–          afecţiuni pulmomare acute;

–          afecţiuni acute ale tubului digestiv;

–          manifestări hemoragipare;

–          stări de oboseală;

–          bolile psihice majore (în special psihoze).

Zone anatomice în care se interzice masajul:

–          spaţiul popliteu (situat pe faţa posterioară a articulaţiei genunchiului)

–          triunghiul lui Scarpa (situat la rădăcina membrului inferior, faţa anterioară)

–          axilă (subsuoară)

–          articulaţia cotului (faţa anterioară)

–          partea anterioară a gâtului

–          zona mamară

–          partea interioară a coapselor; zona cu varice

Efectul terapeutic al masajului este definit de Hipocrat, parintele medicinei, printr-o afirmatie foarte concisa: vis medicatrix naturae, adica forta vitala, fortele naturale de recuperare ale organismului.

 

Terapia prin masaj promoveaza sanatatea sustinind propriile procese ale organismului.

Terapia prin masaj actioneaza benefic asupra corpului in intregime. Masajul imbunatateste circulatia singelui si limfei. Pentru ca intregul corp sa fie sanatos, toate celulele sale trebuie sa fie sanatoase. Celulele individuale ale corpului depind de o alimentare din abundenta cu singe si cu limfa, deoarece aceste fluide aduc nutrienti si oxigen si indeparteaza deseurile si toxinele. Astfel, este usor de inteles importanta bunei circulatii pentru sanatate si efectul benefic al masajului pentru intreg corpul.

De asemenea, s-a constatat ca masajul:

– determina modificari in structura singelui. Imbogatindu-l cu oxigen cu 10-15 la suta mai mult.

– poate ajuta detensionarea muschilor contractati si ii poate stimula pe cei slabiti, flasci. Acest echilibru muscular poate ajuta postura si promova eficienta in miscari. Masajul nu mareste in mod direct forta musculara, insa poate grabi recuperarea dupa oboseala ce survine in urma exercitiilor. In acest fel, este posibil sa se realizeze mai multe exercitii si antrenament, ceea ce in timp fortifica muschii si imbunatateste conditia fizica. De asemenea, masajul intinde usor muschii si tesuturile, sustinind mentinerea elasticitatii lor.

– mareste secretiile si excretiile corpului. S-a demonstrat ca masajul mareste producerea sucurilor gastrice, salivei si urinei. De asemenea, are loc o excretie marita de nitrogen, fosfor anorganic si clorura de sodium (sare), ceea ce mareste rata metabolica (utilizarea materialului absorbit de catre celulele corpului).

– echilibreaza sistemul nervos calmindu-l sau stimulindu-l, in functie de ce efect are nevoie individul in acel moment.

–  imbunatateste starea pielii. Masajul actioneaza in mod direct asupra functiei glandelor sebacee (uleioase) si glandelor sudoripare, care mentin pielea lubrefiata, curata si racoroasa. O piele dura, lipsita de elasticitate, poate deveni moale si supla.

– influenteaza organele interne. Prin stimularea directa sau indirecta a nervilor ce alimenteaza organele interne, vasele de singe ale acestor organe se dilata si permit o alimentare marita cu singe.

Beneficiile terapiei prin masaj

Cunoasterea efectelor fiziologice ale masajului face posibila o mai buna intelegere a beneficiilor asupra sanatatii si starii de bine a corpului.

Masajul actioneaza pentru a dispersa efectele secundare ale actiunii muschilor, efecte ce irita muschii si terminatiile nervoase. Acizii lactic si carbonic se acumuleaza in muschi la scurt timp dupa inceperea unui program de exercitii.

De asemenea, masajul ajuta refacerea in cazurile de ranire a tesuturilor moi, precum intinderile si sucirile. Acest lucru este posibil intrucit cresterea si repararea tesutului sint accelerate printr-o circulatie eficienta in zonele afectate si stimularea adecvata a tesuturilor in curs de vindecare.

Masajul terapeutic poate ajuta la grabirea si imbunatatirea refacerii si reducerea disconfortului.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.