Ghidul Serviciilor
Biserica Sfantul Mare Mucenic Mercurie
inapoi la firma 5759 vizite
Poza Arhitectura Bisericii
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Lăcaşul de cult este construit din beton şi cărămidă aparentă, având 6 piloni de susţinere de formă pătrată cu latura de 110 cm. Zidurile au o grosime de 80 cm, iar amprenta la sol este de 450 mp.

Biserica este construită în plan treflat, cu pridvor deschis, cu următoarele părţi componente: pridvorul, pronaosul, naosul şi Sfântul Altar. Intrarea în biserică se face cu ajutorul treptelor din beton, acoperite cu plăci de granit. Pe peretele de faţadă al intrării, în exterior, se află chipul Sfântului Mare Mucenic Mercurie, lucrare executată în mozaic de către firma Artgeorgies din Iaşi. Pridvorul este deschis, având în latura de vest 3 arcuri sprijinite pe 4 piloni. În pridvor se află o boltă mică, semisferică.

Pronaosul este lărgit, având deasupra cafasul, iar deasupra acestuia 2 turle de formă pătrată cu cate 8 ferestre fiecare. Accesul în cafas şi turle se face cu ajutorul unei scări elicoidale. Pronaosul are 2 stâlpi masivi sub cafas şi se continuă până la stâlpii ce susţin turla din naos, fiind luminat prin 6 ferestre.

Naosul are 2 abside laterale acoperite fiecare cu câte o calotă semisferică, fiind luminate prin 4 ferestre. Turla de pe naos, dominantă, este susţinută de 4 pilaştrii masivi, formând o cruce greacă înscrisă, cu 12 geamuri. Între baza turlei şi calotele semisferice ale absidelor, pe arcele ce le formează cei 4 stâlpi se găsesc câte 3 geamuri mai mici pe fiecare parte. Tot în naos se află şi o parte din moaştele Sfântului Mare Mucenic Mercurie, aşezate într-o raclă din aur şi argint, executată cu măiestrie la Monetăria Statului.

Policandrul – de dimensiuni mari - ce luminează întreaga biserică (120 de lumini) este prins prin 4 lanţuri de cei 4 stalpi centrali.

Catapeteasma, este sculptată din lemn de stejar, repartizată în 4 registre, executată de către domnul Gheorghe Ursu din localitatea Târgu Neamţ. Icoanele de pe catapeteasmă sunt lucrate de pictorul Sorin George.

Sfântul Altar, care este o absida semicirculară, are în dreapta un diaconicon, iar în partea stângă proscomidiarul, fiind delimitate de Sf. Altar prin 2 arcade. În mijloc se află Sfânta Masă şi Sfânta Cruce. Altarul este luminat prin 2 ferestre, care au ca vitralii pe Mântuitorul (stând pe tron) şi Maica Domnului. Tavanul altarului este în formă de arc de cerc, iar deasupra geamurilor are o formă semisferică. Biserica este învelită cu tablă de cupru, iar pereţii exteriori sunt izolaţi de un strat de polistiren de 10 cm.

La ridicarea acestei biserici s-au ostenit oameni din toate categoriile sociale: familia părintelui Paul Lepădatu, familia vrednicului de pomenire judecător Ion Anghel, Marin Mândrilă (director al S.C. MariVila), Costel Iancu (om de afaceri), Constantin Nedelcu (om de afaceri), Călinescu Liviu, Maria-Antoanette Gayraud şi numeroşi oameni inimoşi care nu aveau o situaţie materială foarte bună, dar totuşi işi doreau să ajute biserica.

In luna noiembrie 2007 au fost făcute demersurile pentru începerea lucrărilor pentru pictura ce va acoperi pereţii bisericii, primind binecuvântarea PREAFERICITULUI PĂRINTE PATRIARH DANIEL. Pictura în tehnica MOZAICULUI este executată de domnul Virgil Moraru – pictor bisericesc autorizat din cadrul firmei ArtGeorgies Iaşi.           

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.