Este specialitatea stomatologica care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea afectiunilor pulpei dentare si a regiunii periapicale. Cele mai frecvente cauze care duc la îmbolnavirea pulpei dentare sunt cariile profunde, tratamentele incorect realizate, traumatismele dentare.
Cum recunoasteti ca aveti nevoie de tratament de canal?
Semne si simptome care arata o posibila afectare a nervului:
- dureri de dinti care apar instantaneu si care dureaza o perioada îndelungata. Netratarea la timp a acestora poate duce la intensificarea durerii si, uneori , la extractia dintelui;
- uneori, dintele nu doare. Atunci când nervul nu mai este viabil, nu mai este sensibil la stimulii din exterior, precum rece sau cald. Însa, bacteriile prezente în pulpa infectata din interiorul dintelui pot afecta zona osoasa din jurul vârfului radacinii, aparând astfel o inflamatie a tesuturilor din jurul apexului numita parodontita apicala, cu aparitia ulterioara a abcesului dentar;
- miros urât produs de bacterii în cazul unei gangrene;
- dureri la masticatie;
- sensibilitate la rece sau la cald, care dureaza o perioada mai lunga de timp.
Ce implica terapia canalelor radiculare ?
Tratamentul endodontic este una din cele mai întâlnite manopere stomatologice. Acesta este nedureros (fiind efectuat sub anestezie locala) si absolut necesar pentru conservarea dintelui. El poate avea loc într-o singura sedinta sau în mai multe, în functie de gravitatea afectiunii. Tratamentul endodontic presupune o serie de actiuni terapeutice care au ca scop eliminarea infectiei de la nivelul pulpei dentare si protejarea zonelor decontaminate de alte agresiuni microbiene prin sigilare cu material de obturatie specific.
Cum se procedeaza în caz de urgenta?
Sedintele de urgenta pot consta în:
- extirpare vitala ( îndepartarea nervului sub anestezie);
- drenaj endodontic (crearea unei cai de acces catre interiorul dintelui pentru evacuarea secretiei purulente);
- incizie abces (evacuarea colectiei purulente situata submucos, urmata de spalaturi abundente dezinfectante);
- aplicarea unui pansament calmant ( aplicarea unei substante cu proprietati calmante si dezinfectante în imediata apropiere a nervului).