In ultimii ani se vorbeste din ce in ce mai mult de intoleranta alimentara atat in centrele medicale cat si in centrele de frumusete. Intoleranta alimentara face parte din istoria alimentatiei care isi are originile in medicina naturista a Greciei. Se stie ca un aliment ajuns in organismul nostru poate cauza o serie de perturbari care ne vor crea o serie de dezechilibre iar in particular procesele catabolice vor fi perturbate iar procesele de transformare a alimentelor in energie. Simptomele de intoleranta alimentara sunt foarte multe: generale oboseala generalizata, somnolenta postprandiala, oboseala excesiva, retentie hidrica, maini umflate, borse oculare (pungi sub ochi), miros urat al transpiratiei, simptome nervoase, cefalee, depresii, iritabilitate, dificultati de concentrare, simptome cardio-circulatorii, cresterea tensiunii arteriale, palpitatii, extrasistole ale aparatului gastric: balonari, dureri si crampe abdominale, hiperaciditate gastrica, gastrita, diaree, constipatie, aerofagie ale aparatului genitor urinar, scaderea libidoului, inflamatii urogenitale, simptome ale aparatului musculator si articular: crampele, spasmele, dureri articulare, inflamatii, tendinite, iar la nivelul pielii prurit generalizat sau local acnee, eczeme, celulita si crestere ponderala. Ne este foarte clar ca toate alimentele ajunse in organismul nostru poate cauza perturbari pe care le putem clasifica ca si intoleranta alimentara. Este foarte importanta ca intr-un cabinet de estetica medicala sa se poata face o testare pentru toate alimentele pe care individual le consuma, iar atunci cand se va incepe un tratament de slabire este foarte important sa consiliem pacientul si sa-l informam asupra cauzelor de inesteticisme date de propia intoleranta alimetara si sa-l informam care sunt alimentele pe care le tolereaza cel mai bine. Se pot testa aproximativ 286 de substante la care se poate face intoleranta. Intoxocatia alimentara contribuie la productia de radicali liberi care va duce la imbatranirea pielii dar si la imbatranirea biologica a organismului. Aceasta testare de intoleranta alimentara se face cu apartura speciala, absolut sigura pentru uzul estetic care este noninvaziva si care va testa alimetele si produsele cosmetice cum ar fi creme, farduri, uleiuri de masaj, uleiuri esentiale, dar si alte produse suspectate de producerea alergiilor : parfumurile, tincturile, conservatii etc.
Consultatie intoleranta alimentara
În epoca revoluţiei tehnico-ştiinţifice situaţia planetei s-a schimbat brusc, în prezent biosfera este poluată intens cu diverse substanţe toxice, 56 de milioane de oameni mor in fiecare an de boli cauzate de poluare. Cele mai raspandite sunt afectiunile pulmonare, cele faringiene si esofagiene si bolile de piele. Cei mai afectati sunt asiaticii si africanii, in Uniunea Europeana media fiind de 300.000 de decese in fiecare an. Este concluzia OMS. Procesele de autopurificare din mediul extern nu pot compensa afluxul de noxe, ce provoacă pericolul dereglării echilibrului ecologic.
Căile de penetrare a agenţilor nocivi în organism sunt diverse: prin inspiraţie sau prin tractul gastrointestinal (cu apa sau produsele alimentare), prin piele. Anumiţi factori ai mediului extern (de exemplu cei fizici: lumina, zgomotul, vibraţia) influenţează organismul prin analizatoarele vizual, auditiv.
Avand in vedere ca pamantul se incalzeste din ce in ce mai mult, iar tot acest proces este din cauza noxelor care au distrus startul de ozon, iar radiatiile solare nu mai sunt benefice asa cum erau inainte, organismul uman sufera.
Principala bariera intre mediul inconjurator si organism este pielea care este cel mai mare organ al corpului omenesc iar de ea trebuie avut grija pentru a reusi sa ne pastram starea de sanatate.
Cancerul de piele, tumorile cutanate, dar si imbatranirea prematura a pielii sunt doar cateva dintre bolile cauzate de poluare. Specialistii spun ca radiatiile ultraviolete sunt responsabile de majoritatea afectiunilor produse la nivelul epidermei. Radicalii liberi, sunt substante care ataca celulele sanatoase din organism, iar in urma reactiei rezulta celule cu o activitate anormala, cancerigena. Gazele de esapament, fumul de tigara, aditivii alimentari si cuptorul cu microunde sunt doar cateva exemple de factori ce favorizeaza actiunea radicalilor liberi in organism. Efectul lor este marirea presiunii oxidative asupra celulelor epidermului si determina o moarte prematura a celulelor. Rezultatul este imbatranirea, accentuarea ridurilor si pierderea luminozitatii tenului. Un alt efect pe care poluarea il are asupra dermei este foto-imbatranirea (modificarile de culoare, textura, elasticitate si vascularizatie pe care le sufera pielea la expunerea repetata la lumina). Fenomenul a devenit mult mai evident in ultimul deceniu si se manifesta prin ridarea pielii, ten palid, tern si uscat. Ne confruntam din ce in ce mai frecvent cu foarte multe cazuri de acnee. Datorita fenomenului de ,,sera”, pielea incearca sa se apere si va creste productia de sebum, iar datorita deshidratarii, prafului , incarcaturii bacteriene se poate instala acneea , una din cele mai frecvente maladii ale secolului XXI. Din nefericire aceasta maladie afecteaza un segment foarte mare de populatie care se afla la o varsta foarte activa. Daca acneea déjà s-a instalat va recomand consultatie dermatocosmetica. Ca si tratamente recomand tratamente minim invasive, peeling-uri usoare, terapii naturale, alimentatie ecologica cu un consum crescut de alimente bogate in substante antioxidante legume si fructe.