Tot auzim peste tot ca mobilierul modern se face din pal, dar termenul nu este unul prea cunoscut la noi, asa ca, in urmatoarele randuri voi incerca sa fac o mica incursiune in ceea ce inseamna si sper ca toata lumea sa inteleaga mai bine din ce este facut mobilierul pe care urmeaza sa-l achizitioneze.
Definitie DEX : material lemnos, placa, prin presarea rumegusului de lemn cu diferiti lianti.Palul se obtine prin presarrea rumegusului amestecat cu un clei care-i confera duritate si rezistenta.Pe suprafata bruta a palului se aplica o folie subtire numita melamina. Melamina este de diferite culori; practic melamina este ceea ce se vede la mobila, melamina este fata si culoarea palului si implicit a mobilierului.Palul este de mai multe tipuri:Dupa culoare :
Dupa suprafata:
Dupa melamina
Placile de pal sunt fabricate intr-o mare varitate de dimensiuni, atat grosimea, lungimea cat si latimea difera de la producator la producator dar si de la culoare la culoare.
Grosimile placii pornesc de la 8 milimetri si pana acum s-a ajuns la 60 milimetri, dar sunt convins ca se vor face si mai groase de atat, avand in vedere moda actuala care cere pal cat mai gros pentru a se da aspect de lemn masiv mobilierului.
De asemenea o caracteristica foarte importanta este densitatea acestuia, un pal dens este mult mai rezistent in timp decat unul mai putin dens. Asa ca este foarte important sa cereti detalii despre densitatea palului atunci cand trebuie sa achizitionati mobilierul. O densitate buna a palului se poate vedea la ochi si trebuie sa nu prezinte goluri de rumegus.
Exista pal bun sau prost ? Da! Palul bun are o densitate si o rezistenta buna si nu se zgarie usor. Palul prost este putin dens, se zgarie usor si este greu de prelucrat avand in vedere ca densitatea mica face ca prinderea si imbinarea lui sa fie greoaie.
Cei mai importanti producatori de pal sunt: