Ghidul Serviciilor
Republica Moldova - Ambasada Republicii Moldova In Romania
inapoi la firma 5976 vizite
Poza Conditii de intrare si regim de sedere
Foto

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Moldova nu au nevoie de viză, începând cu data de 18 septembrie 2009.

Există obligativitatea anunţării organelor de poliţie, pe raza de competenţă a cărora se află locul de reşedinţă, în termen de 3 zile de la sosire.

In cazul în care sunteţi turist, obligativitatea anunţării poliţiei revine unităţii de cazare.

ATENŢIE! Depăşirea perioadei maxime de şedere constituie contravenţie şi este sancţionată administrativ, amenda aplicată având un cuantum ce variază între circa 30 şi 80 USD.

Obţinerea permisului de şedere în Republica Moldova este posibilă în următoarele situaţii: căsătoria cu un cetăţean moldovean, studii sau angajare în muncă.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere pe teritoriul Republicii Moldova, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale puse la dispoziţie de autorităţile moldovene:

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în Republica Moldova este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Vă recomadăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă si criminalitate

Cetăţenii străini pot fi victime ale infracţiunilor de furt, tâlhărie, înşelăciune.

În acest context, măsurile de protecţie proprie a cetăţenilor români sunt cele cu caracater obişnuit:

Dacă sunteţi victima unei infracţiuni:

Trebuie să vă adresaţi exclusiv organelor de poliţie.

În cazul în care vă este furat paşaportul, procedura este similară ca şi în cazul unei infracţiuni.

În cazul pierderii paşaportului:

Pierderea paşaportului nu necesită deschiderea dosarului penal, astfel că, după declararea evenimentului, poliţia eliberează adeverinţa ce confirmă declararea pierderii documentului fără alte demersuri suplimentare şi/sau citări ulterioare.

Este recomandabil să păstraţi documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit în locuri sigure şi să nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastrăsau în maşini.

Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.

În cazul în care călătoriţi cu autobuze sau trenuri vă recomandăm să aveţi bagajele în atenţie pe întreaga durată a călătoriei.

Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, vă recomandăm ca documentele personale să le lăsaţi la hotel şi să păstraţi la dumneavoastră o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

Dacă vă este afectată siguranţa personală, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

În caz de incident grav, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

Sistemul medical

Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Republica Moldova să încheie poliţe de asigurare medicală de călătorie, care să acopere cheltuielile medicale pentru intervenţiile de urgenţă, tratament şi evacuare.

Asigurările medicale de călătorie sunt acceptate de unităţile medicale, fiind necesară însă confirmarea prealabilă a plăţii de către firma de asigurare română.

Condiţii privind traficul auto

Legislaţia rutiera din Republica Moldova este apoximativ similară, în privinţa regulilor de circulaţie, cu aceea din România.

Limitele admise de viteză sunt de 60 km/h în localităţi şi 90 km/h în afara localităţilor.

Folosirea centurii de siguranţa este obligatorie, atât în localităţi cât şi în afara acestora.

Parcarea este permisă în locurile special amenajate, dar şi pe drumurile publice, în situaţia în care nu există indicatoare rutiere de interdicţie.

Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut în Republica Moldova, dacă termenul de valabilitate înscris în document nu a expirat.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În cazul accidentelor rutiere, indiferent de gravitatea lor, este interzisă, până la sosirea agenţilor de circulaţie, schimbarea poziţiei autovehiculului sau deplasarea acestuia de la locul producerii accidentului. Telefoanele utile pentru aceste situaţii sunt:

Reglementari vamale

La intrarea în Republica Moldova există obligativitatea declarării bunurilor aflate în posesia dumneavoastră .

Pentru obiectele de uz personal, precum şi pentru bunurile ce nu se încadrează în această categorie, care nu sunt destinate comercializării sau activităţilor de producţie şi a căror valoare nu depăşeşte 200 de euro, declaraţia se face verbal, neexistând obligativitatea achitării de taxe vamale.

Pot fi, de asemenea, introduse, fără plata taxelor vamale, obiecte din metale şi pietre preţioase (maximum 5 bucăţi) şi sume de până la 100.000 de euro.

Nu este admisă introducerea de:

La părăsirea teritoriului moldovean se aplică aceleaşi prevederi vamale. Sumele în valută ce nu depăşesc plafonul menţionat, sunt supuse confiscării în cazul în care nu au fost declarate la intrare.

Utilizarea cărţilor de credit

În Republica Moldova, sistemul de plată prin cărţi de credit este aproape inexistent, plăţile efectuându-se exclusiv în numerar.

Cărţile de cerdit pot fi utilizate la obţinerea monedei locale numai prin intermediul băncilor locale.

Unităţile bancare asigură şi transferuri bancare din străinătate către persoane fizice aflate temporar pe teritoriul moldovean.

Regimul animalelor de companie

Intrarea în Republica Moldova a animalelor de companie se face în baza paşapoartelor eliberate de autorităţile romane abilitate, în care să fie consemnate vaccinările animalelor.

La punctele de frontieră se efectuează un control sanitar-veterinar, ce presupune, pe lângă verificarea documentului menţionat, un control al animalului.

Pentru controlul respectiv se percepe  taxă.  

Nu există obligativitatea carantinei pentru animalele de companie.

 

SURSA:www.mae.ro

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.