Ghidul Serviciilor
Mongin Medical - Cabinet Obstetrica-Ginecologie Bucuresti
inapoi la firma 4027 vizite
Poza Colposcopia
Foto

Colposcopia este o metoda de investigatie a colului uterin cu ajutorul unui sistem optic compus dintr-o lupa binoculara prevazuta cu o sursa de lumina puternica, care permite o marire a campului examinat de 10-60 ori; impreuna cu examenul citologic si anatomopatologic reprezinta baza de diagnostic pentru patologia genitala cervicala.

Metoda are ca scop depistarea si diagnosticarea leziunilor precanceroase ale colului uterin; in plus permite identificarea unei patologii aflata sub limita perceptiei clinice (leziuni virale, carcinom microinvaziv) datorita caracteristicilor histochimice ale imaginilor colposcopice.De asemenea apreciaza gravitatea leziunilor cervicale pe baza acelorasi aspecte histochimice si, foarte important, permite efectuarea biopsiilor dirijate din zonele cele mai suspecte reperate la controlul colposcopic.

In cazul unor leziuni virale HPV (Papillomavirusul uman), colposcopia asigura supravegherea colurilor cu risc, nereperate de frotiurile citologice (test Babes-Papanicolaou normal), sesizand precoce modificari sugestive subtile, specifice infectiei HPV.
Examenul colposcopic se efectueaza in 2 timpi:

Examinarea colului dupa testul cu acid acetic. Dupa aplicarea de acid acetic 3%, colul normal prezinta un aspect neted, rozat, omogen, identic cu cel al exocolului fara preparare; jonctiunea scuamo-cilindrica se vizualizeaza ca un lizereu subtire, opalescent.
Examinarea colului dupa testul cu Lugol. Dupa aplicarea de sol. Lugol epiteliul epidermoid normal se coloreaza in brun omogen, realizand aspectul iod pozitiv. JSC capata un aspect caracteristic normal flu, slab pozitiv.
In afara imaginilor normale, orice aspect patologic determina modificari sugestive ale epiteliului cervical, care sunt descoperite si descrise la examenul colposcopic, in conditiile in care leziunile suspecte, displaziile de col si chiar carcinomul in situ sunt in majoritatea cazurilor asimptomatice clinic, dar perfect tratabile, fara interventii complicate si recidive, daca sunt diagnosticate in aceste stadii precoce.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.