Electrocauterizarea este o metoda foarte populara in Romania, una dintre cele mai vechi metode de terapie, folosind curenti de inalta frecventa care, la trecerea prin tesuturi , produc coagularea acestora.
Cauterizarea se aplica cu succes atat in tratamentul condiloamelor acuminate (vegetatii) cu localizare vulvara sau vaginala cat si in cele cervicale. De asemenea si displaziile cervicale usoare si moderate (CIN I si CIN II), dupa un diagnostic precis, se pot preta la acest tratament. In afara acestor leziuni, electrocauterizarea are o indicatie majora: unele cazuri de ectopie cervicala hipersecretanta, care genereaza o leucoree persistenta. Inainte de a se practica o cauterizare, este obligatoriu in prealabil un diagnostic citologic si colposcopic, acesta din urma ajutand la localizarea si vizualizarea in totalitate a leziunii si marginilor ei la nivelul exocolului.
Dupa cauterizare sunt contraindicate contactele sexuale cca 6 saptamani, pacienta fiind informata asupra unei secretii sanghinolente fetide ce poate apare dupa 7-10 zile de la procedura, prin caderea escarei formate. In tot acest timp exista constant o secretie sero-purulenta, mai abundenta, uneori fetida, care nu trebuie sa sperie pacienta.
Primul control al colului se face la 6 saptamani de la cauterizare, apoi la 3 luni si la 6 luni prin citologie cervicala si colposcopie.