Inlocuirea acoperisului este o operatiune pe care trebuie sa o faci atunci cand apar infiltratii sau cand starea acoperisului este una precara, din cauza vechimii. Iata cateva sfaturi despre cum se inlocuieste un acoperis. Intai, vom detalia etapele ce tin de desfacerea acoperisului vechi si pregatirea montarii celui nou.
Demontarea acoperisului vechi
Demontarea poate însemna desfacerea jgheaburilor si burlanelor, desfacerea streasinei, demontarea lucarnei, desfacerea învelitorilor. Când se demonteaza învelitorile materialele ramase sunt pastrate, reconditionate, sortate, având la baza o justificare economica.
Desfacerea învelitorii pentru sarpante
Demolarea învelitorilor se face de obicei dupa ce podul este golit (dezechipat) aceasta se realizeaza si ea în câteva etape si anume:
Încetarea activitatilor din interiorul constructiei (spatiul de sub pod)
Suspendarea utilitatilor care împiedica desfasurarea interventiei (fire de înalta tensiune, fire de telefon, antene, etc.)
Asigurarea continuitatii instalatiilor tehnico-edilitare pentru vecinatati, daca e nevoie
Evacuarea mobilei, echipamentului, inventarului mobil, etc.
Demontarea învelitorilor si sarpantei se va realiza fara a afecta rezistenta constructiei si a periclita continuarea demolarii. În cazul în care învelitoarea are cote diferite se începe cu cota cea mai înalta. Se va respecta ordinea operatiilor începând demontarea de la coama acoperisului spre streasina. Începând cu accesoriile, dupa aceea cu învelitoarea propriu zisa din interior în exterior. Dupa aceea urmeaza luminatoarele tabacherele, lucarnele si încheind cu sarpanta.
Desfacerea învelitorii din foi de tabla plana
Acest procedeu se începe cu eliminarea elementelor care ies din planul învelitorii: calcane, atice, rosturi de dilatatie, cosuri de fum, lucarne. Dupa ce au fost înlaturate elementele de dinainte se desface învelitoarea, prima data se desfac falturile, dupa aceea tabla se ridica de pe astereala dupa scoaterea cuielor. Daca tabla este corodata, fara posibilitatea de a mai putea fi refolosita dupa desfacerea falturilor în picioare, aceasta se taie cu foarfeca de tinichigerie în bucati cu dimensiuni convenabile pentru a fi usor stivuite, balotate, transportate si coborâte de pe astereala.
Montarea acoperisului
Ultima etapa la înlocuirea acoperisului este montajul unuia nou. La montajul acoperisului sunt mai multe servicii ce pot fi incluse dupa placul clientului.
Pe langa aceasta operatiune, la cererea clientului se pot monta sisteme de parazapezi, de jgheaburi sau onduline, astfel incat noul acoperis sa fie unul sustenabil, pe un termen cat mai lung. De asemenea, nu uitati si de actele necesare atunci cand doriti sa montati un acoperis nou.