Colectiile de arta decorativa al Muzeului Municipiului Bucuresti cuprind mobilier, piese din metal, sticla si ceramica, obiecte in general din secolul al XIX-lea, care prezinta caracter artistic, istoric sau memorialistic. Patrimoniul muzeal de arta decorativa este un element in cadrul patrimoniului muzeului si ilustreaza viata locuitorilor orasului Bucuresti in special, precum si arta decorativa europeana si sporadic cea orientala.
Colectia de mobilier este relativ mica, cu piese mai ales din a doua jumatate a secolului al XIX-lea cand influenta occidentala s-a facut simtita cu precadere in mediul nobilimii si burgheziei din Romania. Se remarca masute din lemn cu decor machetat, garnituri de salon Napoleon III, mobilier biedermeier, bufete, semineuri cu decor gen Boulle. In multe cazuri obiectele trebuie sa fie restaurate, mutarile depozitelor muzeului fiind una din cauzele deteriorarii lor.
Colectia de metal contine piese decorative care ilustreaza productia artistica cu profil religios si laic, alaturi de obiecte de uz curent de mica frecventa in prezent, fapt ce le confera statutul de obiecte cu interes muzeal si istoric.
S-au indentificat mai multe categorii, tipuri si ateliere de provenienta a exemplarelor Muzeului Municipiului Bucuresti. Un loc deosebit il au alamurile si cositorul din secolele XVIII si XIX, obiectele provenind din atelierele fabricilor care promovau incepand cu secolul al XlX-lea, noi tehnici de prelucrare cum ar fi Elkington (1840) constituie un capitol aparte, deosebit de interesant.
Cele mai multe componente ale colectiei M.M.B. isi au originea in ateliere din Anglia, Austria, Ungaria, Rusia, Franta, Romania, iar un numar redus sunt de factura orientala. Unele dintre obiectele colectiei provin din fonduri speciale, cum ar fi cele cu insemnele Principatelor Romane. Un loc aparte il au piesele de uz casnic, cum ar fi cele Cristofle, Krupp-Berndorf sau W.M.F. Ilustrand viata cotidiana a bucurestenilor colectia cuprinzand obiecte din metal se remarca prin numarul mare al acestora si prin diversitatea tipurilor de piese.
Coletia ,,Sticla si ceramica" cuprinde piese valoroase din punct de vedere artistic si istoric reprezentative pentru viata nobilimii si burgheziei secolului XIX si sporadic a secolului XX.
Remarcabile sunt portelanurile de Sevres, Meissen si Alt Wien, cu un vadit caracter decorativ dar in unele cazuri si utilitar. Dintre acestea un loc special il au cele cu insemnele Unirii Principatelor Romane, desi in numar redus se evidentiaza si piese ale atelierelor din Rusia si Danemarca.
In ceea ce priveste faianta, deosebite sunt vasele: platouri, farfurii, castroane, productie a atelierelor fabricilor din Anglia, comenzi speciale facute cu ocazia unor evenimente istorice, cu figuri princiare, regale, scene de lupta. Alaturi de acestea amintim faianta provenind din Italia, Spania si Olanda.
Referitor la obiectele din sticla demn de subliniat este faptul ca sunt de valoare artistica si istorica, sunt in general piese rare sau de serie mica. Amintim farfuriile si paharele cu stema familiei Sutu, cu insemnele si stema Principatelor Romane, cu insemne regale.