Ghidul Serviciilor
Muzeul Municipiului Bucuresti - Palatul Sutu - Bucuresti
inapoi la firma 4445 vizite
Poza Colectii
Foto

Colectia de arta religioasa si obiecte de cult din patrimoniul Muzeului Municipiului Bucuresti, nu este una dintre cele mai extinse, dar ea este reprezentativa pentru perioada tarzie a artei religioase romanesti (sec. XVII-XIX), avand chiar si un exemplar ce apartine sfarsitului de secol al XVI-lea.

Colectia se evidentiaza prin varietate. Din punct de vedere stilistic ea ilustreaza atat activitatea centrelor artistice romanesti din toate provinciile istorice dar si activitatea unor ateliere straine (grecesti si rusesti). Un factor de varietate este si acela ca in cadrul colectiei este reprezentat nu doar cultul ortodox dar si cel catolic. De asemenea varietatea colectiei se mai remarca si prin bogatia genurilor artistice, de la icoane pe lemn si sticla pana la arta metalelor si broderie.

Cea mai mare parte a colectiei o reprezinta insa icoanele ortodoxe pe lemn, aflate in numar de aproximativ 200. Datorita lor putem banui gradul de veneratie de care s-au bucurat anumiti sfinti in trecut. Cel mai frecvent ii intalnim pe Sf. Nicolae, Sf. Ioan Botezatorul, Sf. Gheorghe, Arhanghelul Mihail si bineinteles Maica Domnului cu Pruncul si lisus Pantocrator. Una dintre cele mai valoroase icoane dateaza de la sfarsitul secolului al XVI-lea si reda tema Deisis (nr. de inventar general 26 606).

O alta categoric a acestei colectii este broderia liturgica. Reprezentativa este icoana care il infatiseaza pe Mantuitorul lisus Hristos pe un tron de nori care binecuvinteaza cu ambele maini si este flancat de sfintii arhangheli Mihail si Gavriil. De asemenea tot aici sunt incluse acoperaminte liturgice (aer sau pocrovat) epitafuri sau antimise si epitrahile.

O categorie aparte dar nu foarte bogata o reprezinta statuetele din ipsos pictate, reprezentative pentru cultul catolic.

In ce priveste arta metalelor, colectia detine atat obiecte din cultul catolic (crucifixe) cat si din cel ortodox, de altfel mai bine reprezentat. Mentionam aici: candele, cruci, diptice, triptice si poliptice cat si un numar mare de ferecaturi de icoane.

Aceasta colectie de arta religioasa intregeste in mod fericit zestrea culturala a Muzeului Municipiului Bucuresti, fiind ilustrativa si in ceea ce priveste trecutul cultural al capitalei.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.