Ghidul Serviciilor
Muzeul Municipiului Bucuresti - Palatul Sutu - Bucuresti
inapoi la firma 4419 vizite
Poza Colectii
Foto

In patrimoniul Muzeului Municipiului Bucuresti , colectia de tiparituri si imprimate ocupa un loc important atat prin valoarea artistica a lucrarilor cat si prin importanta informatie documentara pe care o ofera, insumand un total de 7.649 de lucrari.

Colectia cuprinde o varietate de tiparituri precum: afise program ale pieselor ce se puneau in scena la Teatrul National, la Opera sau unele programe ale concertelor ce aveau loc in Bucuresti; afise publicitare si reclame ale diverselor firme existente; o serie de reviste, brosuri si foi de ziare cu referiri la evenimente de actualitate sau personalitati ale timpului, indeosebi din prima parte a secolului al XX-lea.; bilete de loterie ; carti de vizita ale unor personalitati.

Alaturi de tiparituri un loc de seama in cadrul colectiei il ocupa gravurile (aqua-forte, aqua-tinta, daltita, xilogravura,etc.), litografiile, deosebit de interesante atat din punct de vedere artistic precum si ca informatie pe care o ofera asupra unor vremuri trecute, indeosebi din secolul al XlX-lea.

Aceste lucrari se incadreaza genului documentarist ce se releva ca o caracteristica a secolului al XlX-lea in marele sau interes pentru exotismul si culoarea locala a zonelor indepartate si necunoscute.

Reprezentative sunt lucrarile unor artisti francezi ce ne-au vizitat tara in diverse date.

Intalnim lucrari ce poarta semnatura unui Charles Doussault, Auguste Raffet, Michel Bouquet, Theodore Valerie sau Auguste Lancelot.

Lucrarile lor prezinta aspecte arhitectonice prin redarea unor edificii precum biserici, hanuri, case mai impozante, deasemenea sunt foarte preocupati de tipologia sociala, de costumele nationale, de forme de viata, ocupatii si obiceiuri traditionale, precum si de o serie de aspecte istorice incercand sa reconstituie prin imagini chipuri , vesminte si ambianta unor epoci apuse.

Sunt redate in gravuri si o serie de orase ale tarii, intre care Bucurestiul ocupa un loc privilegiat dar si o serie de alte localitati ca Sibiu , Talmaci, Deva, Sighisoara, sunt ilustrate in lucrarile unor artisti precum Rohbock, G. Heisinger, Sandmann ,s.a.

Chipurile voievozilor si domnitorilor Tarilor Romane, dar si ai unor conducatori ai puternicului, Imperiul Otoman se regasesc in gravurile si litografiile din patrimoniul M.M.B.

Intre artistii romani care semneaza unele lucrari ale colectiei si care isi desfasoara activitate cu precadere in a doua jumatate a secolului al XlX-lea, ii amintim pe Constantin Lecca, Theodor Aman, Charol Popp de Szathmari.

Acesta din urma a intrat in anturajul curtii si numit oficial pictor al domnitorului in 1863 de Alexandria loan Cuza va face portretul domnitorului si al Elenei Cuza, sotia sa, portrete care mai apoi le litografiaza, iar cativa ani mai tarziu, in 1869 va face si portretul lui Carol si al sotiei sale, Elisabeta.

Locuri, case, oameni cu specficul portului lor, cu indeletnicirile si obiceiurile traditonale, redate cu maiestrie artistica de profesionisti ai vremii sau doar cu rigoarea unui observator atent, surprind imaginea unor vremuri apuse, ferindu-le astfel de uitare.

Astfel ca prin lucrarile acestei colectii se pastreaza aspecte legate de Bucuresti dar si de alte orase ale tarii cu elemente urbanistice specifice, cu formele de viata si comportament ale societatii de altadata.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.