Ghidul Serviciilor
Muzeul Municipiului Bucuresti - Palatul Sutu - Bucuresti
inapoi la firma 4419 vizite
Poza Pinacoteca
Foto
Foto
Foto

Pinacoteca Municipiului Bucuresti a fost infiintata in anul 1933 si a functionat in cladirea din Bd. Lascar Catargiu nr. 21 din Bucuresti pana in anul 1951. Acest spatiu a fost donat primariei de catre D-na Ana Urseanu, sotia defunctului  amiral Vasile Urseanu, urmand ca pinacoteca sa functioneze concomitent cu Observatorul Astronomic, in aceeasi cladire.

Asa cum avea sa consemneze sculptorul Teodor Burca in catalogul Pinacotecii din anul 1940 'aceasta institutie raspundea necesitatii ce se simtea de a concentra intr-un singur local operele de arta pe care municipiul le adunase in cursul timpului si a forma astfel nucleul unei pinacoteci menita a contribui la formarea gustului estetic si la dezvoltarea educatiei cetatenilor acestui municipiu.'

In decursul anilor primaria capitalei achizitionase, fie direct din atelierele artistilor, fie din expozitiile organizate de acestia, un numar important de lucrari de pictura, grafica si sculptura. Acestora li se adauga generoasele donatii ale unor prestigioase institutii bucurestene, cum ar fi Automobil Clubul Roman: cinci lucrari de Nicolae Grigorescu; Clubul Tinerimii: 34 de lucrari; Eforia Spitalelor: 95 de lucrari. In plus, Cabinetul Primarului General impreuna cu Directia Miscarii Culturale fac, intre anii 1933-1939, o donatie de 57 de lucrari. Acest generos efort s-a concretizat pe simezele nou creatului muzeu bucurestean, fiind astfel scoase la lumina opere de mare valoare ale artei romanesti moderne.

Dintre donatiile particulare cele mai importante provin, in ordine cronologica, de la sculptorul Filip Marin (1932), cuprinzand 162 de opere si de la familia avocatului Ioan I. Movila (1938), cuprinzand 67 de panze de valoare deosebita, artisti romani si straini.

La deschiderea muzeului au fost expuse 103 lucrari, majoritatea de pictura, dintre care 63 proveneau din colectiile primariei, celelalte fiind achizitii facute in timp. Dupa numai cinci ani, Pinacoteca si-a imbogatit patrimoniul artistic cu inca 241 de lucrari cumparate din fondurile municipalitatii, precum si cu un mare numar de piese provenite din donatii particulare, astfel incat in anul 1939 inventarul se ridica deja la 756 de lucrari, incluse diverselor categorii.

Am consemnat toate aceste date pentru a sublinia efortul general care s-a depus la acea vreme pentru deschiderea muzeului si promovarea  valorilor patrimoniale autentice. De-a lungul anilor acest interes a ramas viu, cea mai buna dovada fiind faptul ca astazi acest patrimoniu numara peste 5000 de piese (pictura, sculptura, grafica, arta decorativa).

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.