Ghidul Serviciilor
Muzeul National Cotroceni - Bucuresti
inapoi la firma 1999 vizite
Poza Muzeul National Cotroceni
Foto

In cadrul Muzeului Naţional Cotroceni isi desfasoara activitatea de specialitate urmatoarele servicii: Relaţii Publice, Pedagogie Muzeala, Marketing; Cercetare-Documentare; Evidenţa Patrimoniala Computerizata; Conservare-Restaurare.

 

SERVICIUL RELAŢII PUBLICE, PEDAGOGIE MUZEALA, MARKETING

        Prin natura sa, serviciul este angrenat in toate activitaţile culturale desfasurate in cadrul Muzeului Naţional Cotroceni, fiind promotorul unui program multidisciplinar, cu caracter informativ, formativ si, nu in cele din urma, educativ. Activitatea sa se axeaza pe câteva coordonate si anume:

        - activitatea stiinţifica susţinuta prin cercetare in arhive, participari la sesiuni, comunicari, colocvii naţionale si internaţionale, organizari de expoziţii, mese rotunde, dezbateri, precum si printr-o intensa activitate publicistica (specialistii serviciului au publicat in presa scrisa zeci de articole referitoare la evenimentele culturale desfasurate in cadrul instituţiei, au acordat interviuri in presa audio-vizuala, au participat la emisiuni cu caracter cultural, istoric);

        - realizarea si coordonarea programelor de pedagogie muzeala pentru elevii liceelor de arta si muzica din Bucuresti, pentru studenţii Facultaţilor de Istorie, Arhivistica, Arhitectura, Litere, Psihologie, Stiinţe Politice precum si pentru cursanţii Centrului de Perfecţionare a Ministerului Culturii si Cultelor;

        - mediatizarea tuturor acţiunilor culturale ale muzeului, monitorizarea presei de specialitate si intocmirea dosarului de presa;

        - asigurarea ghidajului de specialitate intr-una din limbile: engleza, franceza, spaniola, italiana, rusa, atât prin intermediul specialistilor, cât si al biroului de indrumare-vizite;

        - realizarea unei cercetari sociologice, având ca ţinta publicul de diverse categorii si vârste, pentru intocmirea unei radiografii psiho-sociale a vizitatorilor, in vederea stabilirii unor noi modalitaţi de atragere a publicului, care sa ţina seama de necesitaţile si dorinţele sale spirituale;

        - realizarea unui marketing muzeal, adaptat fiecarui tip de acţiune, pentru susţinerea financiara a intregului program cultural, prin stabilirea unor contracte anuale si a unor parteneriate pe termen lung;

        - asigurarea unei comunicari optime, atât in interiorul organizaţiei, cât si in exterior, in vederea consolidarii colectivului muzeului si a menţinerii unei bune imagini instituţionale.

        In noiembrie 2004, in cadrul Galei Excelenţei in Relaţii Publice (ediţia a II-a), organizata de Fundaţia Forum for Internaţional Communications si Confederaţia Europeana de Relaţii Publice, Adina Renţea, Seful Secţiei Relaţii Publice si dr. Mihail Ipate, cercetator, au obţinut „Premiul de Aur pentru Excelenţa“ cu programul „Solidaritate si integritate prin arta“, Muzeul Naţional Cotroceni fiind singura instituţie muzeala din România care a obţinut acest premiu.

        Specialisti: Adina Renţea, muzeograf - Director Muzeul Naţional Cotroceni; dr. Mihail Ipate, cercetator - Sef Serviciu; dr. Stefania Ciubotaru, muzeograf; Dana Dolghin, muzeograf.

 

SERVICIUL CERCETARE - DOCUMENTARE

        Serviciul Cercetare-Documentare are ca principale activitaţi:

        - valorificarea colecţiilor muzeale - inclusiv patrimoniul conex - prin documentare, studii teoretice, expoziţii temporare;

        - preconizarea mijloacelor de conservare si restaurare;

        - propunerea unei politici de achiziţii de bunuri culturale;

        - imbunataţirea prezentarii colecţiilor.

        In mod concret , in cei aproape 20 ani de activitate, obiectivul serviciului Cercetare-Documentare a fost indreptat catre studiul istoriei si artei medievale, moderne si contemporane a ansamblului Cotroceni si, prin extensie, a istoriei si artei Cantacuzinilor si a principilor medievali si moderni de la fanarioţi la familia regala a României.

        Muzeografii secţiei au realizat numeroase expoziţii privind istoria regalitaţii si a artei patronate de regalitate, istoria mentalitaţilor in secolul al XIX-lea, istoria cantacuzina si istoria artei medievale.

        Serviciul are in componenţa documentarea, biblioteca si fototeca muzeului.

        Specialisti: Valentina Rotaru, muzeograf - Sef Serviciu; dr. Mariana Lazar, cercetator; dr. Madalina Niţelea, muzeograf; drd. Adriana Mihalea, muzeograf.

 

SERVICIUL EVIDENŢA PATRIMONIALA COMPUTERIZATA

        Serviciul are in componenţa un birou muzeografi (3 - 5 muzeografi) si un birou calculatoare (3 operatori).

        Activitatea muzeografilor este axata pe studiul colecţiilor de arta plastica si arta decorativa constituite in muzeu, studiu concretizat prin intocmirea fiselor analitice de evidenţa si a documentaţiei stiinţifice aferente, prin susţinerea de comunicari in cadrul sesiunilor stiinţifice organizate de muzeu sau in alte muzee din ţara, ca si prin organizarea de expoziţii.

        Biroul calculatoare se ocupa de tehnoredactare, incarcare baze de date, printare si multiplicare documente.

        Specialisti: Valentina Rotaru, muzeograf - Sef Serviciu; Georgeta Popa, tehnoredactor; Livia Iorga, muzeograf.

 

SERVICIUL CONSERVARE - RESTAURARE

        In cadrul muzeului funcţioneaza trei laboratoare de restaurare pe tehnicile:

        - pictura pe suport de lemn (infiinţat in 1992);

        - carte veche si rara (infiinţat in 1993);

        - pictura de sevalet pe suport de pânza, lemn, carton, metal etc. (infiinţat in 2002).

        Activitatea conservatorilor si experţilor restauratori, in numar de sapte, se evidenţiaza prin:

a) conservarea, protejarea si asigurarea integritaţii bunurilor muzeale cu valoare de patrimoniu si tezaur, efectuate in baza unui ansamblu de masuri proiectate, dirijate si urmarite exclusiv de factorii specializaţi, in vederea prelungirii la maxim a vieţii acestora;

b) restaurarea bunurilor muzeale menita sa imbunataţeasca parametrii fizico - mecanici si sa redea pe cât posibil funcţionalitatea iniţiala.

        Cercetari in domeniu:

Brevet de invenţii (OSIM) „XYLO PROTECT A“ - insectofungicid pentru conservarea picturilor pe suport de lemn, realizat in laboratorul de restaurare din cadrul Muzeul Naţional Cotroceni.

        Premii:

Premiul special „IOSIF KORODY“ oferit de Ministerul Culturii si Cultelor la concursul „Contribuţii deosebite la dezvoltarea patrimoniului Cultural Naţional“ cu tema „Revalorificarea operei de arta prin restaurare“ Restaurarea unui tablou de sec. XVI - scoala italiana - „Alegoria Aerului“ de J. Bassano.

        Specialisti: Maria Lungu, expert restaurator - Sef Serviciu; Ligia Ispas, expert restaurator; Rodica Muresan, restaurator; Simona Stanescu, restaurator; Anca Danila, restaurator; Elena Tufan, conservator; Mariana Nastase, conservator.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.