Ghidul Serviciilor
Nazzarino Dental -Clinica Stomatologie-Ilfov
inapoi la firma 642 vizite
Poza Protetica dentara
Foto

Ce este protetica?

Este o ramura a medicinei dentare care se ocupa cu obtinerea unei danturi echilibrate din punct de vedere functional si estetic. Prin protetica obtinem inlocuirea dintilor lipsa prin poduri, proteze conventionale, implanturi dentare si alte dispozitive artificiale. Prin lucrarea protetica restabilim integritatea dentara, utilizand proteza dentara fixa sau mobila, care sunt individualizate in functie de fiecare pacient.

    Descriere

Ce tipuri de lucrari protetice exista ?

- Coroane sau punti

- Proteze dentare fixe sau detasabile

- Fatete dentare

- Incrustatii dentare

 

Cand se recomanda lucrarile protetice?

Coroana dentara se recomanda in cazul in care dintele a pierdut o cantitate considerabila din structura sa.Prin coroana dentara se pastreaza aspectul natural al dintelui iar in cazul in care pacientul respecta principiile de profilaxie , durata de viata a coroanei dentare se poate prelungi pana la 10 ani.

Puntile dentare se recomanda atunci cand pacientul prezinta unul sau mai multi dinti lipsa.Puntea dentara este sprijinita prin coroanele dentare de dintii slefuiti sau de implanturile vecine.

Atat puntile cat si coroanele dentare pot fi construite din ceramica, zirconiu sau metalo-ceramice.

Proteza dentara este recomandata in cazul in care pacientul a pierdut o mare parte din dantura.

Proteza poate fi fixa, detasabila, partiala sau totala.Protezele dentare pot fi construite din materiale sau rasini acrilice, sau metalo-cermice

Fatetele dentare au mai degraba un rol estetic si se recomanda in cazul in care dorim sa corectam suprafata dintelui.In general, fatetele dentare sunt confectionate din ceramica.

 

Cat dureaza tratamentul protetic ?

Tratamentul protetic cuprinde mai multe etape, insa durata acestuia variaza in functie de tabloul clinic al fiecarui pacient .

Etapele principale ale tratamentului protetic sunt urmatoarele:

 

Radiografia - necesara stabilirii diagnosticului si a planului de tratament

Extractia dintilor restanti ce nu pot fi recuperati

Proteza temporara

In cele mai multe cazuri, in prima etapa pacientului i se vor extrage dintii restanti care nu pot fi recuperati. Vindecarea gingiilor in urma extractiei se poate extinde pe o perioada de cateva luni, insa in acest timp pacientul va purta o proteza temporara.

 

Amprentarea campului protetic

In momentul in care tesuturile sunt complet vindecate, se incepe procedura de fabricare a protezei totale. Cu ajutorul materialelor de amprenta se obtine o copie a campului protetic, etapa necesara pentru a putea reda cu exactitate reperele anatomice din cavitatea orala.

Modelul functional care este realizat din gips de catre tehnicianul dentar, si care va reda cu precizie zonele de sprijin si pe cele de retentie

Determinare relatiilor intermaxilare care se realizeaza de catre tehnicianul dentar dupa modelul functional, cu ajutorul sabloanelor de ocluzie.

Alegerea si montarea dintilor

Realizarea machetei definitive

Transformarea machetei in proteza.

 

In general, proteza necesita ajustari, de aceea este important ca pacientul sa revina in cabinetul stomatologic pentru a se putea efectua aceste ajustari.

 

Fatetare dentara

 

Ce inseamna fatete dentare ?

Fatetele dentare sunt niste piese subtiri realizate din ceramica sau din portelan, cu grosime de aproximativ 2 mm, care se aplica pe suprafetele dintilor in vederea obtinerii unui efect estetic optim .

 

Cum se aplica fatetele dentare ?

Cu ajutorul unui adeziv special de cimentare, fatetele sunt aplicate pe suprafata frontala a dintilor.

Fatetarea dentara cuprinde 4 etape si anume :

• Diagnosticul si aplicarea tratamentului

• Pregatirea dintilor

• Decaparea

• Amplasarea si aplicarea fatetelor

 

Ce probleme pot fi corectate cu ajutorul fatetarilor dentare ?

Fatetarea dentara este denumita deseori "ortodontie imediata" pentru ca poate corecta mai multe probleme de natura estetica din zona zambetului, cum ar fi :

• Dinti cu anomalii de forma sau marime

• Dinti pozitionati necorespunzator

• Dinti cu discromii

• Dinti fracturati, ciobiti, fisurati

• Diastema si treme

 

Exista contraindicatii de fatetare dentara ?

Da, cand pacientul prezinta unul sau mai multe dintre urmatoarele aspecte clinice :

• Dinti nesanatosi 

• dinti slabiti

• cantitate necorespunzatoare de smalt pe dinti

• ocluzie instabila sau incorecta

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.