Ghidul Serviciilor
Nazzarino Dental -Clinica Stomatologie-Ilfov
inapoi la firma 642 vizite
Poza Radiologie dentara
Foto

Ce este radiografia dentara ?

Prin radiografie dentara se obtine o imagine asupra aparatului dento-maxilar, a sinusului maxilar si a formatiunilor anatomice ale maxilarului, cu ajutorul razelor x.

Descriere

Cand se recomanda radiografia dentara ?

Radiografia dentara este una dintre investigatiile de baza, ajutand medicul stomatolog sa puna un diagnostic corect, sau sa verifice tratamentul dumneavoastra, pe durata intregului proces, sau sa stabileasca tratamentul avand o imagine generala a aparatului dento-maxilar.

Se pot efectua radiografii de diagnostic, radiografii intra si pot operatorii in cazul interventiilor chirurgicale, radiografii de control.

 

Tipuri de investigatii radiologice :

Radiografii retroalveolare - se obtini imagini asupra intregului dinte si a osului in care acesta este ancorat,imaginea poate fi transpusa pe un film de mici dimensiuni, sau poate fi eliberata in format electronic

Ortopantomograma ( radiografia panoramica) - un tip de radiografie mai complex decat cea retroalveolara care ofera imagini 2D asupra intregii danturi si a maxilarului- se poate elibera pe un film de dimensiuni mai mari sau in format electronic.Cu ajutorul radiografiei panoramice se pot obtine imagini mai ample asupra unor zone mai greu de investigat in cadrul consultatiei, cum ar fi molarii de minte sau articulatiile temporo-mandibulare, sinus maxilar, gaura mentoniera, canal mandibular

Radiografii intraorale - filmul se afla plasat in gura pacientului prin acest procedeu putandu-se obtine imagini asupra cariilor, radacinii dintelui, a osului si a gradului de dizolvare a acestuia.

Radiografie bite-wing - film muscat.

Tomografia dentara - cel mai complex mijloc de investigare radiologica - ofera imagini bidimensionale sau trideimensionale a unei anumite zone sau a intregii arcade maxilare sau mandibulare, pe mai multe sectiuni ( sagitale, axiale etc )

 

Cat de periculoasa este radiografia dentara ?

Radiografia dentara nu prezinta riscuri pentru pacient.Timpul de expunere este minim, aparatura moderna este perfomanta si este dotata cu filtre de radiatii x, iar pacientul este protejat in timpul expunerii cu echipament de protectie cu continut de plumb. Dintre toate tipurile de radiografii, radiografia dentara este cel mai putin riscanta,in conditiile in care doza maxima admisa este de 20 mSv / anual.De exemplu:

Radiografie dentara = 0,02 mSv

Mamografie = 1-2 mSv

CT toracic sau pelvis = 4-8 mSv

CT complet = 10 - 12 mSv

Radiatii in mediu = 10-12 mSv

 

Pot efectua o radiografie dentara in cazul in care sunt insarcinata sau alaptez?

Radiografiile dentare nu afecteaza sarcina.Razele X sunt focusate in zona capului iar reflexia lor in zona abdomen, ovare, sani este inaccesibila cu ajutorul sortului special conceput cu plumb. Ca masura de precautie suplimentara, in primul si ultimul trimestru de sarcina este de preferat sa nu se efectueze radiografii.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.