Ghidul Serviciilor
New Dent -Cabinet Stomatologic- Bucuresti
inapoi la firma 296 vizite
Poza Protetica dentara
Foto

Protetica dentara reprezinta ramura stomatologiei ce are ca scop restaurarea morfo-functionala si estetica a aparatului dento-maxilar, utilizand lucrari biocompatibile tesuturilor moi si dure. Este o disciplina ce prezinta o stransa relatie cu celelalte ramuri ale stomatologiei, necesare de cele mai multe ori in cursul unui tratament preprotetic pentru obtinerea unui camp protetic adecvat.

Din punct de vedere didactic, este divizata in 3 categorii: 1)      protetica fixa

2)      protetica mobilizabila pentru edentatii partiale

3)      protetica mobilizabila pentru edentatii totale

           

Edentatia consta in absenta unuia sau mai multor dinti de pe arcada. In cazul absentei tuturor dintilor, se numeste totala mono/bimaxilara.

Protezele dentare sunt piese rigide confectionate intr-un laborator de tehnica dentara. Cele realizate strict in cabinetul stomatologic au caracter provizoriu.

De ce se protezeaza edentatia?

Pierderea unuia sau mai multor dinti atrage dupa sine tulburari importante la nivelul dintilor, oaselor maxilare, musculaturii si articulatiei temporo-mandibulare.

Consecutiv edentatiei, dintii vecini si antagonisti sufera modificari de pozitie ce vor determina solicitari nefiziologice la nivelul aparatului dento-maxilar.

            Astfel, pot aparea:

Aceste modificari de pozitie ale dintilor restanti vor conduce la importante tulburari ocluzale (apar contacte nefiziologice intre dinti) si functionale (masticatie, deglutitie, fonatie, fizionomie), dureri si modificari ale tonicitatii musculare, dureri si zgomote la nivelul articulatiei temporo-mandibulare. Se perturba astfel, in intregime, dinamica, functionalitatea si estetica intregului aparat dento-maxilar.

 

Tipuri de proteze dentare

1. Fixe (unidentare=coroane sau pluridentare=punti):

In cadrul lucrarilor unidentare se includ si fatetele dentare, inlay-urile si onlay-urile.

 

2. Mobilizabile - in cazul edentatiilor extinse, ce nu mai permit restaurarea prin punti dentare; se ancoreaza pe dintii restanti prin sisteme speciale de dintii restanti si se pot indeparta voluntar de catre pacient, indeosebi pentru igienizare. Astfel de proteze mobilizabile sunt protezele scheletate sau telescopate.

 

3. Mobile (protezele totale) – in cazul edentatiilor totale, refac arcadele dentare in intregime, sprijinindu-se pe campul protetic existent reprezentat in special de substratul osos.

Materiale utilizate pentru lucrarile protetice sunt:

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.