Certificatul energetic al unei cladiri este un document tehnic cu caracter informativ (denumirea sa oficiala este Certificat de Performanta Energetica) ce atesta performanta energetica a unei resedinte (apartament, vila), a unui imobil (ex. bloc de locuinte, gradinita, spital, etc) sau unei parti de imobil (ex.apartamente, scari/ tronsoane de bloc), unui spatiu comercial sau industrial.
Acest document reprezinta rezultatul evaluarii performantei energetice a unui spatiu, incluzand detaliile principalelor caracteristici ale constructiei si instalatiilor aferente acesteia, ca rezultat al analizei termice si energetice. Pe baza acestei evaluari respectivul spatiu este incadrat intr-o clasa de performanta energetica.
Astfel, in functie de energia consumata pentru incalzirea locuintei, climatizare, iluminat artificial, ventilatie si prepararea apei calde menajere, apartamentul va primi un calificativ de la A la G, unde A este o cladire cu eficienta energetica ridicata iar G este? o cladire cu eficienta energetica scazuta.
Certificatul energetic este intocmit de catre auditori energetici autorizati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si are o perioada de valabilitate de10 ani de la data emiterii. Lista actualizata a auditorilor energetici autorizati este disponibila pe site-ul ministerului – aici.
Legea 372/2005 stabileste obligativitatea elaborarii unui Certificat de Performanta Energetica pentru toate cladirile noi sau vechi care sunt vandute sau inchiriate incepind cu data de 01.01.2011.