Ghidul Serviciilor
Caras Carmen, Barladeanu Adriana - Societate Profesionala Notariala Bucuresti
inapoi la firma 2493 vizite
Poza Divort la notar
Foto

Conform Noului Cod Civil si a Legii nr.36/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, cuplurile care decid sa desfaca casatoria pe cale amiabila, consensuala, pot alege ca autoritate competenta, material, notarul public.

Divortul, pe cale notariala, este o procedura simpla si rapida, chiar si in cazul existentei copiilor minori, atat timp cat ambii soti sunt de acord in privinta anumitor aspecte.

Actele necesare procedurii de divort la notar

Cererea de desfacere a casatoriei, trebuie sa fie insotita de urmatoarele acte:

Determinarea Competentei Teritoriale

Ca regula, notarul public, in exercitarea atributiilor sale determinate potrivit Legii nr.36/1995, are o competenta generala teritoriala, dar si una limitata in mod exceptional prin lege.Astfel, cererea de divort, se depune la notarul public din circumscriptia Judecatoriei (Tribunalului Bucuresti) unde s-a incheiat casatoria sau unde se afla ultimul domiciliu comun al sotilor; ultimul domiciliu comun al acestora, inseamna ultima locuinta comuna, fapt care se poate proba fie cu ajutorul actelor de identitate, fie cu ajutorul declaratiei referitoare la aceasta ultima locuinta comuna.

Cine depune cererea de divort?

Depunerea cererii de divort se face personal de catre ambii soti sau, in cazul in care unul dintre ei nu poate fi de fata, se poate prezenta o persoana imputernicita, care trebuie sa aiba o procura speciala autentificata.

Forma cererii de divort

Cererea de divort se redacteaza in scris, in fata notarului, de catre ambii soti sau de persoanele imputernicite dupa caz.

Aceasta va fi insotita de copiile actelor de identitate ale sotilor, certificatele de nastere ale acestora si ale copiilor minori rezultati din casatorie/ din afara casatoriei/ adoptati precum si certificatul de casatorie in original pe care notarul public il va retine pana cand se va elbera certificatul de divort.

Cerere va trebui sa cuprinda printre altele si:

Pronuntarea divortului la notar

O data inregistrata cererea de divort, notarul public acorda sotilor un termen de 30 de zile.

La finele acestei perioade, sotii trebuie sa se prezinte personal la biroul notarial.

Dar inainte de pronuntarea divortului si de eliberarea certificatului de divort, notarul public verifica daca urmatoarele conditii sunt indeplinite cumulative:

Notarul public va redacta incheierea de admitere a cererii de divort care va fi semnata de catre ambii soti. Ulterior in baza acesteia se va elibera certificatul de divort, care nu va contine informatii cu privire la motivele de desfacere a casatoriei si nici despre culpa exclusiva sau comuna a sotilor la desfacerea casatoriei.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.