Divorţul prin acordul soţilor poate fi pronunţat indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă există sau nu copii minori rezultaţi din căsătorie.
Cererea de divorţ se depune de soţi împreună, se înregistrează şi se acordă un termen de reflecţie de 30 de zile. Prin excepţie, cererea de divorţ se poate depune la notarul public şi prin mandatar cu procură autentică.
În cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, soţii trebuie sã convinã asupra urmatoarelor aspecte: – numele de familie pe care să îl poarte după divorţ; – exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi; – stabilirea locuinţei copiilor după divorţ; – modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii; – stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
Dacã minorii sunt în varsta de peste 10 ani, ei vor fi audiaţi în conformitate cu prevederile art 264 Cod civil, în prezenţa ambilor pãrinţi.
La expirarea acestui termen, soţii se prezintă personal, iar notarul public verifică dacă aceştia stăruie să divorţeze şi dacă, în acest sens, consimţământul lor este liber şi neviciat. Dacă soţii stăruie în divorţ, notarul public eliberează certificatul de divorţ fără să facă vreo menţiune cu privire la culpa soţilor.
Acte necesare:
– acte de identitate ale soţilor; – certificate de naştere; – certificat de căsătorie; – certificat de naştere al copilului minor rezultat din căsătorie.