Ghidul Serviciilor
Nica Emanuel - Birou Notarial Bucuresti
inapoi la firma 6 vizite
Poza Procedura succesorala
Foto

În materia succesiunilor, legiuitorul român  a stabilit faptul ca procedura succesorala este numai de competenta instantei de judecata sau a notarului public în functie de natura sa, litigioasa sau nelitigioasa. Notarul public este competent sa dezbata procedura succesorala notariala în cazul realizarii  acordului  între mostenitori cu privire la compunerea masei succesorale si întinderea drepturilor ce li se cuvin mostenitorilor.

Potrivit Codului Civil Român, Cartea a IV-a, Mostenirea este modul de transmitere a patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane în fiinta. Patrimoniul defunctului se transmite prin mostenire legala, în masura în care cel care lasa mostenirea nu a dispus altfel prin testament.

Mostenirea legala se cuvine sotului supravietuitor si rudelor defunctului, si anume descendentilor, ascendentilor acestuia indiferent de gradul de rudenie  si colateralilor acestuia  pâna la gradul al patrulea inclusiv, în ordinea si dupa regulile stabilite de Codul Civil Român . În cazul în care defunctul a dispus prin testament, mostenirea se va dezbate în baza acestuia, cu respectarea prevederilor legale referitoare la rezerva succesorala.

La cererea mostenitorilor sau a altor persoane interesate, notarul public deschide procedura succesorala notariala, instrumenteaza si solutioneaza cauza succesorala si elibereaza certificatul de mostenitor.  Certificatul de mostenitor eliberat de notarul public face dovada cu privire la calitatea de mostenitor legal si/sau testamentar,  drepturile de proprietate sau alte drepturi prevazute de lege ale mostenitorilor legali sau testamentari asupra bunurilor din patrimoniul autorului, mentionate în certificatul de mostenitor, si întinderea acestora precum si cu privire la  intrarea în stapânirea de fapt asupra bunurilor succesorale de catre mostenitorii ne sezinari. Conform legislatiei aplicabile în  materia succesiunilor, în cazul succesiunilor succesive care se dezbat deodata se întocmeste un singur certificat de mostenitor pentru toti defunctii, stabilindu-se pentru fiecare dintre acestia, în ordinea decesului lor, masa succesorala, precum si calitatea si drepturile fiecarui mostenitor sau legatar. Fiecare cauza succesorala va face obiectul unui dosar distinct, iar certificatul de mostenitor pentru succesiuni succesive va primi un singur numar, dat în dosarul aceluia dintre defuncti care a decedat primul, celelalte dosare conexându-se la acesta

În cazul în care mostenitorii îsi contesta calitatea si nu se înteleg cu privire la întinderea drepturilor ce li se cuvin, ne aflam în situatia unei succesiuni de natura litigioasa,  notarul public îndrumând partile sa solutioneze neîntelegerile dintre ele pe cale judecatoreasca.

Acte/Documente specifice
Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.